Rokon a T-Rex és a csirke – RTL Klub

Most már biztos a rokonság a Tyrannoszaurusz Rex és a közönséges csirkék között. Egy amerikai tudóscsoportnak sikerült a valaha élt egyik legnagyobb szárazföldi ragadozó 68 millió éves csontjából fehérjét kinyerni és ennek elemzése bizonyította azt a korábbi feltételezést, hogy a madarak a húsevő dinoszuruszokból fejlődtek ki – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Azt, hogy a madarak és a dínók rokonok, eddig csontjaik formája alapján feltételezték. Csakhogy egy, a Sziklás hegységben talált, 68 millió évvel ezelőtt élt Tyrannoszaurusz Rex csontjában a tudósok legnagyobb meglepetésére nemcsak csontszövetet, hanem fehérjét, úgynevezett kollagént is találtak. Addig azt hitték, hogy a szerves anyagok nem képesek ilyen hosszú ideig megmaradni. Az azóta folytatott vizsgálataikból kiderült: a molekulák a legjobban a csirkék csontjaiban levő fehérjékhez hasonlítanak.

Ezzel a felfedezéssel a puzzle egy újabb részét sikerült kirakni. Segít alátámasztani azt a teória, hogy a madarak a húsevő dinoszauruszokból fejlődtek ki – mondta el egy őslénykutató.