Sport

2013.03.21. 22:22

Most már látszik: Csipkerózsika felébredt

Miskolc - Interjú a Magyar Kupa négyes döntőjére, és a rájátszásra készülő diósgyőri kosárlabdacsapat szakvezetőjével, Peresztegi Nagy Ákossal.

Miskolc - Interjú a Magyar Kupa négyes döntőjére, és a rájátszásra készülő diósgyőri kosárlabdacsapat szakvezetőjével, Peresztegi Nagy Ákossal.

Peresztegi Nagy Ákos, a Work Force-DVTK élvonalbeli női kosárlabda együttesének vezetőedzője járt a szerkesztőségünkben.

- Kezdjük az identitással: női vagy férfi edzőnek tartja magát?

Peresztegi Nagy Ákos: Kosárlabda edzőnek. Igaz, hogy dolgoztam nőkkel és férfiakkal egyaránt, és vannak ugyan különbségek a nemek között, de nem számottevőek. A kosárlabda alfája és omegája ugyanaz itt is, ott is, taktikai dolgokban, a felkészítésben nincs különbség. Lehet, hogy a hölgyeknél más a játék sebessége, és lehet, hogy kondicionálás állapotban elérésében is vannak különbségek, de ezek nem jelentősek.

- Az utóbbi években mégis inkább nőpárti volt, leszámítva a tavalyi évadot, amikor fiú utánpótlásvonalon dolgozott...

Peresztegi Nagy Ákos: A 2011/12-es évad nem edzői munka volt, a fehérvári kosaras akadémia felépítésén, működtetésén dolgoztam. Előtte két évet Baján, női csapattal, az előtt meg másfél évet Fehérváron, férfiakkal...

- Az előtt meg Szegeden, nőkkel, ahol érmet is szereztek....

Peresztegi Nagy Ákos: Igen, a 2006/07-es évadban volt egy kupa ezüstünk és egy bajnoki bronzunk, de a következő évben meg az Albacomp férfi csapatával lettünk bronzérmesek a bajnokságban. 23 éve edzősködöm, de amikor döntöttem, hogy elvállalom egyik vagy másik csapat kispadját, sosem azt néztem, hogy ez most női vagy férfi együttes. A kérdés mindig az volt: van-e kihívás a feladatban? A középmezőnyben lötyögés nem érdekelt soha...

- Azért a bajai korszakát túlzás lenne úgy beállítani, hogy egy élcsapat mellett dolgozott.

Peresztegi Nagy Ákos: Nem is tennék ilyet. Azt a feladatot azért vállaltam, mert 5 éves ciklust szeretett volna megvalósítani a vezetőség, fokról, fokra előre haladva, a végső cél az Európa Kupában való indulás elérése volt. Két évig nem is volt ezzel gond, fejlődtünk, bejutottunk a 8 közé, a szakmai lépcsőket vettük terv szerint. Sajnos ezt a tempót a menedzsment nem tudta követni gazdasági téren, és ez látszódott már akkor, amikor eljöttem onnan. Meg kell nézni, hol van most a bajai kosárlabdaélet, hol van az a sportszervezet, amelynek kereteiben mi két éve versenyeztünk, ebből azért kiderül, hogy jól mértem-e fel a helyzetet, amikor a válás mellett döntöttem.

- A válásból, akkor még nem lett váltás, mert 2011 nyarán csak majdnem lett a Diósgyőr szakvezetője...

Peresztegi Nagy Ákos: Néhány napon át valóban abban a hitben voltam, hogy én akkor én leszek a csapat edzője, mert erről szóban megegyeztünk, Szabó Tamással. Aki ugyan jelezte, hogy ezt még a klub vezetésének jóvá kell hagynia, de mivel az ő felhatalmazásuk alapján kezdett el tárgyalni velem, és tájékoztatása szerint egy szavazáson ekkor már túl voltunk, amelyen én kaptam többséget, ezt a vezetőségi jóváhagyást formálisnak gondoltam. Tévedtem, mert néhányan megváltoztatva korábbi álláspontjukat, mégsem mellettem tették le a voksukat. Nem mondom, hogy nem lepődtem meg, amikor az újra szavazás végeredményről tudomást szereztem.

- Ilyen előzmények után miért vállalta el egy év ,,késéssel” a felkérést? Hiszen a legtöbben ilyen előzmények után, csak legyintettek volna, azzal, hogy ezekkel egyszer már megégettem magam...

Peresztegi Nagy Ákos: Mert voltak információm arról, hogy siklott ki a történet. És a feladatot változatlanul vonzónak találtam, felkeltődött bennem az érdeklődés Diósgyőr iránt. Tudtam, hogy ez egy csipkerózsikai álmot alvó város a magyar kosárlabdázás női térképén, és szerettem volna részt venni az ébresztésében.


A Peresztegi Nagy Ákossal készült teljes interjú a pénteki (2013.03.22.) Észak-Magyarországban olvasható !


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!