Örökbe fogadott források Garadnán

Miskolc – Az idei Víz Világnapi programok a vízkészlet védelmére hívják fel a figyelmünket. Így Miskolcon is vizeink jelenéről és jövőjéről lesz szó a csütörtöki városi ünnepségen és szakmai konferencián.

Az érdeklődők a globális klímaváltozásról, felszíni vízeink állapotáról, és Miskolc vízvédelméről is hallhatnak előadást. A Miskolci Öko-Körnek köszönhetően Miskolcon 1998-tól emlékezünk meg a Víz Világnapjáról. A kezdetekben Garadnára hívták a diákokat ünnepelni, ahol Fogadj Örökbe egy forrást címmel tartottak rendezvényt.

Ennek keretében az iskolások kiválaszthattak egy forrást, azt gondozták, takarították. A miskolci önkormányzat környezetvédelmi bizottsága 1998-tól szállt be a rendezvény támogatásába, és ennek köszönhetően 2004-től szakmai konfenerciává nőtte ki magát a program.

Mára látványosság

A rendezvényről Balog Ákos, az Öko-Kör ügyvezető elnöke és Cseh László önkormányzati képviselő tartottak sajtótájékoztatót szerdán, a Szinva-teraszon. Azért itt, mert a Szinva patak jó példa arra, hogy hol tart ma Miskolcon a vízvédelem – mondta Balog Ákos. A 80-as években ugyanis rozsdabarna volt a patak, mára pedig látványosság a város szívében – tette hozzá.
Cseh László arról beszélt, hogy az önkormányzat sokat áldoz arra, hogy ne fordulhasson elő mégegyszer a tavaly nyárihoz hasonló vízszennyezés a városban. Ezért pályáznak, hogy korszerű vízminőségmérőket szerelhessenek fel, amely állomásonként ellenőrzik a vizet. Mint mondta: az Olasz-kútnál már felszereltek ilyet, így ellenőrizetlen víz nem kerülhet a hálózatba.