Örök példája a szolgálatnak

Ünnepi közgyűlést tartottak szerdán a megyeházán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulója alkalmábólA magyar történelemben vannak olyan dátumok, amelyek összehozzák az embereket – jelentette ki dr. Ódor Ferenc

A magyar történelemben vannak olyan dátumok, amelyek összehozzák az embereket – jelentette ki dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke a szerdai ünnepi közgyűlés megnyitójában. 1848. március idusa alkalmat ad arra, hogy a most élők kifejezzék megbecsülésüket a 159 évvel ezelőtti csodatévő fiatalok dicső tettei iránt. E tiszteletre méltó korban a magyarság lélekszámánál jóval nagyobb cselekedetet hajtott végre, de sok párhuzamot is találunk. Eötvös Józsefet idézte, aki szerint minden nép tiszteletben tartja, akik magasabb célt tűztek ki. A haza megbecsüli, kik érette áldoztak.

Dr. Tőkéczki László történész, egyetemi docens ünnepi beszédében azt fejtegette, hogy az utókor az elődökről önmaga miatt is megemlékezik. A cselekvő hazafiságot ünnepeljük most – hangoztatta.

Akkor a kiváltságos emberek cselekedtek szinte maguk ellen. Nem kényszerítette rájuk senki, hogy megosszák jogaikat az ezzel nem rendelkezőkkel. Örök példája, hogy a politikában mit jelent a szolgálat.

Ma megkülönböztetésül már nemzeti és etikai liberalizmusról beszélünk, de az Eötvös Kollégium falára még azt írták fel, hogy a szellem szabadon szolgál. A szolgáló emberek nem gazdagodtak meg a politika által, mint manapság, fantasztikus erkölcsi örökség ez. A jó politika ugyanis nem egyéni és csoportérdekek követése, ezt hirdeti lényegében a kereszténység is: nézni kell a mások érdekeit is! Szellemi honvédelemre, lelki, szellemi hazára van szükség.

Mindenkinek tennie kell valamit a közösségért, hogy ezáltal önmaga is emelkedjék – vonta meg a tanulságot az ünnepi szónok.

Az ezt követő ünnepi műsorban közreműködtek az ózdi József Attila Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói.

B. Gy.