Árok, árok, de mély árok

Árok, árok, de mély árok
Kevesebb kárt okozna az eső, ha a belvízelvezető rendszereket megfelelően karbantartanák. Mindezt az ország több településén a védekezésben részt vevő szakemberek állítják. Megyénkben Nagyvarsány és Ramocsaháza polgármesterét kérdeztük: mi újság ez ügyben a házuk táján?

Évenként zsákolnak

Sajnos, Nagyvarsány a környék legmélyebben fekvő települése, és 2000-től minden évben nagy gondot okoz a belvíz – kezdte Szűcs Ilona polgármester. – Addig, amíg a beregi térségben az árvíz ellen emeltek homokzsákokat, nálunk mindannyiszor a belvíz ellen kellett védekeznünk, a falu egyharmadát óvtuk homokzsákokkal. A vízügy és a katasztrófavédelem mindig segített homokzsákokkal, szívattyúkkal, ám végleges megoldást nem sikerült elérnünk a kistérség keretében történt folyamatos pályázatainkkal sem. A Nagyvarsány lakónak életében megnyugvást hozó rendszer megvalósítása közel egymilliárd forintba kerülne – mondta Szűcs Ilona.

Saját mederlapokkal

A csapadékvíz-elvezető árkokat közmunkaprogram keretében sikerült rendbe tennünk – tájékoztatta lapunkat Simon József ramocsaházi polgármester. – A község belterületének több mint kétharmad részében nemcsak, hogy kiépítettük az árkokat, de azokat saját készítésű mederlapokkal (összesen 72 ezer darabbal) köveztük ki. Nálunk nemhogy fa benövés, de még fű sincs az árkokban. A gyakori esőzések már „kipróbálták” a csapadékrendszerünket, és mondhatom: jól vizsgázott. Negyven perc alatt a leghevesebb esőzésnek sincs nyoma az árkainkban. A lakók többsége tisztítja is a portája előtti árkot, de akadnak kényelmeskedők is – mondta Simon József.

– Lefler György -