Rogyadozik Juhász Géza szülőháza

Rogyadozik Juhász Géza szülőháza
Tizenhárom éve foglalkoztatja a környéken lakókat a Csata utcai romhalmaz sorsa. Juhász Géza szülőháza rogyadozik, de még áll, hiába nyilvánították már 1992-ben bontásra érettnek.

A költő, irodalomtörténész 1894 decemberében született itt – az épület ma már az önkormányzat védelme alatt áll és műemlék. Ennek azonban az egyetlen tanúbizonysága egy tábla a falon.

Le kellene bontani

A látvány önmagáért beszél – mutatott rá Ignáth Márton, a Centrum Párt debreceni szervezetének alelnöke a csalánnal körbenőtt, ablak nélküli, lepusztult épületre. A sajtótájékoztatóra a környékbeliek is kijöttek, hogy hangot adjanak a kutyáktól, hajléktalanoktól és a balesetveszélytől való félelmüknek.

Ők 1992. óta szorgalmazzák, hogy történjék valami a ház ügyében, de a polgármesteri hivatalhoz írott leveleikre érdemi válasz eddig nem kaptak. A Centrum szerint az ingatlan építési telekké nem minősíthető, új házat nem lehet rá építeni, felújítani pedig nem érdemes. Ezért a legjobb megoldás az lenne, ha lebontanák a romot, és egy emlékművet állítanának a neves irodalmár tiszteletére.