Rogán tovább részletezi az mt tagjainak felmentési szabályait

Rogán tovább részletezi az mt tagjainak felmentési szabályait
Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) – A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt módosító előterjesztéshez nyújtott be kapcsolódó módosító javaslatot Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke, amelyben a monetáris tanács tagjainak felmentési szabályait részletezi.

 

Az Országgyűlés honlapján olvasható indítvány benyújtását az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank véleményének figyelembevételével indokolja a politikus.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt módosító jogszabály részletes vitája kedden kezdődött a parlamentben. Az előterjesztés az EU által indított kötelezettségszegési eljárás 6 pontjából 4-re vonatkozik, a kifogásolt pontokat visszavonva. A módosító javaslat például az MNB és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő előírást, valamint a monetáris tanács ülésein való kormányzati részvételt is eltörli, illetve változnak a monetáris tanács-tagok felmentésére vonatkozó szabályok. Nem engedtek ugyanakkor a jegybankelnök által a magyar alaptörvényre teendő eskü és az elnök fizetése kérdésében. Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter ezzel kapcsolatban korábban jelezte, hogy a magyar álláspontot, ha kell, készek bíróság előtt is megvédeni.