Rogán Antal túlzónak látja a NATO csúcs védelmi intézkedéseit

Túlzónak tartja a NATO konferencia miatt életbe lépő óvintézkedéseket Rogán Antal. Az V. kerületi polgármester szerint irreális és teljesíthetetlen a Köztársasági Őrezrednek az a kérése, hogy az Apáczai Csere János utca, a Régiposta utca és a Pesti Barnabás utca épületeinek Mariott szállodára néző ablakait a rendezvény teljes időtartama alatt csukva kell tartani. A Köztársasági Őrezred tájékoztatása szerint azonban csak ajánlásokat fogalmaztak meg, amivel a lakók a biztonsági szakemberek munkáját segíthetik.

Rogán Antal közölte, az érintett lakókat már tájékoztatták a kérésről, de úgy vélik, a friss levegőhöz, szellőztetéshez minden embernek joga van, és nem várható el egyetlen belvárosi lakostól sem, hogy három napig folyamatosan bezárva tartsa ablakait a rendezvény miatt.

Belváros-Lipótváros önkormányzata kedden kapott részletes tájékoztatást a rendőrségtől az október 8-10 között megrendezendő NATO védelmi miniszteri konferencia miatt szükséges útlezárásokról, és természetesen elfogadja az erre vonatkozó intézkedéseket – olvasható a polgármester közleményében.

Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az őrezred csak ajánlásokat fogalmazott meg, amelyekkel a lakók nagyban segíthetik a biztonsági szakemberek munkáját, vagyis a lakók együttműködését kérték.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője kedden a Honvédelmi Minisztériumban a NATO-csúcs biztosításáról szólva újságírók előtt azt mondta: nem arról van szó, hogy a lakókat veszély fenyegeti, ha kinyitják az ablakot.

A hatóságok az ésszerűség határain belül kérik együttműködésre a lakókat.