Rogán Antal nem elégedett a rendőrséggel

Rogán Antal, a főváros V. kerületének polgármestere, örül annak, hogy az önkormányzat a Belvárosból az összes építési törmeléket elhordatta az utcákról az ünnep előtt. Jelentős részben ennek tulajdonítja, hogy a kerületben csütörtökön kevesebb, mint egy millió forint kár keletkezett – mondta el a polgármester pénteken délelőtt, amikor a sajtó jelenlétében bejárta a tüntetések V. kerületi helyszíneit. A polgármester ugyanakkor bírálta a rendőrséget amiatt, hogy a randalírozókat nem a Balvárosból kifelé, hanem befelé szorította csütörtök este.

A legtöbb kár az elhordott és részben felgyújtott kukákban keletkezett. Ezeket még pénteken pótolják. A Sas utcában két ház bejáratánál feltörték a zárat, ezeket is kicserélik – mondta Rogán. Építési területen érdemben nem bontottak el állványzatot a Belvárosban.

A polgármester bejelentette, hogy október 23-a előtt szeretné bekameráztatni az V. kerület egész területét. A már felszerelt berendezésekkel csütörtökön készült képeket a rendőrség fel tudja majd használni a randalírozók azonosításához, akiknek a többsége – a képek tanúsága szerint – nem viselt csuklyát – közölte Rogán Antal.

Rogán Antal határozottan elégedetlenségét fejezte ki a rendőrség döntése miatt, hogy az összeverődött tüntetőket nem a Belvárosból kifelé, hanem oda befelé szorította. Nem az egyes rendőrökre vonatkozik a kritika – tette hozzá. A szükséges konzekvenciát az illetékeseknek le kell vonniuk – hangoztatta a polgármester.

Még kisebb lett volna a kár, ha a rendőrség nem két nappal március 15-e előtt kéri az önkormányzatot, hogy a kukákat vigyék be a házakba az utcákról, ennyi idő alatt ezt nem tudták elvégezni – mondta még Rogán Antal. Szerinte mindezek alapján nem a rendőrségen, hanem a belvárosi önkormányzaton múlott, hogy a tüntetők nem okoztak nagyobb kárt a kerületben.