Rogán: a polgármesteri intézkedés jogszerű volt!

A Belvárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) kimondja, hogy július 1-je és augusztus 31-e között, a nyári szünetben, az V. kerületi képviselőtestület a legtöbb határskört átruházza a polgármesterre – mondta Rogán Antal csütörtöki tájékoztatóján. Így, szemben a Közigazgatási Hivatal vezetőjének állításával, a Belváros polgármestere azt mondta: joga volt intézkedni a parkolási díjat nem fizető két minisztériummal szemben.

Az SZMSZ szerint tehát teljesen szabályosan határozott a polgármester arról, hogy a Honvédelmi Minisztériummal és az Egészségügyi Minisztériummal szemben eljár, mivel a két tárca anélkül használja parkolásra a belvároshoz tartozó területeket, hogy fizetne az önkormányzatnak – mondta Rogán Antal. Hozzátette: a szabályzat szerint egyetlen kötelessége van, hogy a nyári szünet után, a képviselőtestület első rendes ülésén be kell számolnia a döntéseiről.

Rogán Antal azt is bejelentette: az első testületi ülésen, amely szeptember 13-án lesz, arra is javaslatot tesz, hogy mire költsék majd az Egészségügyi Minisztériumtól befolyó pénzt. A polgármester azt tervezi, hogy a tárca már inkasszó alatt lévő számlájáról átutalt összegből visszatérítik majd a belvárosi polgároknak a befizetett vizitdíjaikat, és a maradékot pedig a kerület fejlesztésére költik.

Az önkormányzat jelenleg 12,6 milliárd forintot követel az Egészségügyi Minisztériumtól, de készek arra, hogy a több milliárdos büntetést elengedjék, ha meg tudnak állapodni. Rogán Antal elmondta: még nyitott a megegyezés lehetősége, ezért kéri a minisztériumokat fontolják meg a kérdést.

Rogán Antal lassan egy éve harcol azért, hogy a Belvárosban lévő közintézmények ugyanúgy fizessenek a parkolóhelyeikért, mint akárki más. A polgármester a legtöbb intézménnyel már megállapodott, már csak a Honvédelmi és az Egészségügyi Minisztérium vitatja az önkormányzat követelésének jogosságát.

A polgármester július 4-én döntött arról, hogy a közterület-használati díjat mindkét tárcának visszamenőlegesen meg kell térítenie. A honvédelmi tárca megfellebbezte a döntést, az egészségügyi azonban nem, így az önkormányzat múlt héten inkasszót nyújtott be a minisztérium számlájára. Rogán Antal csütörtökön elmondta: az egészségügyi tárca a végrehajtás felfüggesztését sem kérte a bíróságtól. Ezért szerinte az államkicstár, törvényt sért azzal, hogy az inkasszó ellenére még nem utalta át az önkormányzatnak a pénzt.Sporthírek