Rock Miskolcon: fesztivál és múzeum

Miskolc – Fedor Vilmos miskolci alpolgármester a csanyiki rockfesztivál (Az Észak bemutatja a JMB Rockfesztet) csütörtöki sajtótájékoztatóján egyebek között elmondta: nagy valószínűséggel ősszel hozzá tudnak látni a rockmúzeum építéséhez.  JMB Zord 2007.07.28. JMB Rockfesztivál JMB Rockfeszt 2007.07.28.

Kezdjük azzal, ami egészen friss információ. Fedor Vilmos  alpolgármester a csanyiki rockfesztivál (Az Észak bemutatja a JMB Rockfesztet) csütörtöki sajtótájékoztatóján egyebek között elmondta: nagy valószínűséggel ősszel hozzá tudnak látni a rockmúzeum (Rocklegendák Csarnoka) építéséhez. Nem a lillafüredi sziklában (Rock in The Rock) lesz a közép-kelet-európai rock „múzeuma”, hanem az egyetemi volt fűtőmű mellett. Ötszáz millió forint pályázati pénzt nyertek rá, kábé még ennyit kell mellé tenni. Nem igazi múzeum lesz, hanem abszolút interkatív intézmény, és, hogy a gazdaságosságával ne legyen gond, egy épületben – de persze más tartalommal, egymástól elkülönülve – az IMX mozival. (17 ilyen mozi van Európában, itthon egy, de a miskolci lesz az első digitális.)

Egymillió a várostól

Fedor Vilmos Miskolc és a rock összefonódó történetének áttekintését adva kiemelte: itt volt (73-ban, azaz 35 éve) az első rock- (pop) fesztivál. És sorolta a többit: Tolcsvayék klubját a Molnár Bélában (Tolcsvay Béla volt a diósgyőri fesztivál, a „magyar Woodstock” ötletének szülőatyja), vagy például Török Ádámék klubját a Gárdonyiban. (A sajtótájékoztatón baráti szavakkal beszélt Miskolcról Török Ádám, és ott volt zenekarából Németh Károly.)
Nem maradt ki a visszatekintésből az Edda, és az a nem kevés zenekar, amelyek közül több ma is működik, mert feltámadt. Plusz: a maiak, amelyek mindegyikének szép tábora van.
Még néhány információ: a II. JMB Rockfeszt Miskolc június 19-étől 22-éig tart, a nulladik nap ingyenes, a továbbiakra 2 ezer forint a jegy. (Nem naponta, hanem a három napra együtt.) Négy színpadon lépnek fel az együttesek, közöttük több „nagy öreg” és sok ifjú.
A város egymillió forinttal támogatja a rendezvényt. Amelynek partnere az Észak-Magyarország és a BOOn is.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

  • Kelet-európai lesz a rockmúzeum?
  • Miskolci JMB Rockfeszt felvezető a héten
  • JMB Rockfeszt II. a Csanyikban  • hirdetés


    hirdet�s