Robottal kutatják át a tenger mélyét a Krím-félszigetnél

Egy hazai gyártmányú, nagy teljesítményű robot bevetésére készülnek az ukrán víz alatti régészek a Krím-félsziget partjainál. A szerkezet akár 200 méteres mélységből is képes mintákat felhozni a felszínre.

A Szofokl (Szophoklész) nevet viselő robot próbamerülését az elmúlt hét végén hajtották végre. A viharos időjárás miatt csak a felszínhez közel, mintegy 20 méteres mélységben próbálták ki a manőverező-képességét. A mintavételre is alkalmas szerkezet egyébként akár 200 méter mélységben végzett munkára is alkalmas lehet.

A történelem folyamán a Krím-félsziget számtalan különböző kultúrának adott otthont. Már Kr. e. a VI. században itt alapították meg a görögök Pantikapaiont és Theodosziát. Pantikapaion később Boszporosz néven hatalmát csaknem az egész Chersonesusra kiterjesztette. Ez államot Mithridatesz hódította meg, akinek legyőzetésével aztán a római birodalomhoz került. Mint a Bizánci birodalom része volt, gót uralom alatt. 375-ben a gótokat a hunok győzték le a későbbiekben pedig a félsziget fölváltva a magyarok, kazárok, besenyők és kunok hatalmába került.

Mindebből kiindulva partjainál az archeológusok szerint felbecsülhetetlen régészeti leletek szunnyadhatnak a tenger mélyén. Eddig az ukrán régészek legfeljebb 10 méteres mélységig voltak képeset átkutatni az ősi kikötőkhöz közeli tenger borította területet.

A Szofokl egyik legelső éles bevetése során egy 1855-ben elsüllyedt brit háromárbocos hajó roncsait szeretnék alaposabban megvizsgálni a kutatók, amely Balaklava közelében merült a 86 méteres mélységbe.