Robotfocisták a klasszisok ellen – RTL Klub

Robotfoci-válogatott az emberek világbajnok csapata ellen. Egy most közzétett felhívásban japán kutatók ehhez kérik a világ összes egyetemének segítségét. Az oszakai egyetem egy 11 fős, emberszerű robotválogatottat készítene, amely az emberi szabályok szerint játszana. A magyarok a mesterséges intelligencia fejlesztésében segítenének – számolt be az RTL Klub Híradója.

Kicsit lassabb és darabosabb a robotok mozgása, de precíz. A kapus vetődni, a csatár pedig kapura lőni és sarkazni is tud. Sőt, még a gólörömöt is eljátssza.

Hogy bebizonyítsák, a robotok nem csak egymás ellen tudnak játszani, japán kutatók most a világ összes egyetemének segítségét kérik. Robotokkal szeretnék legyőzni az aktuális emberi focivilágbajnok válogatottat, legkésőbb 2050-re. A 11 emberszerű gépfocista nagypályán, az FIFA szabályai szerint küzdene.

A robotjátékosok agyán, vagyis a mesterséges intelligencia kialakításán magyar kutatók is dolgoznak majd. Simonné Balogh Ágnes mesterséges-intelligencia kutató elmondta: létre szeretnének hozni egy szövetséget, hogy a magyar kutatóknak és így a magyar robotfocistáknak is legyen szakmai szövetsége.

A nyíregyházi főiskola szakembere szerint nem is kellene 2050-ig várni. A tudás már most is megvan hozzá, minden más pedig csak pénz kérdése. A tervezett robotválogatott ugyanis többszáz milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülne.