Robert Capa kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban

Több mint 200 képből álló Robert Capa kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban csütörtökön, Budapesten. A Magyar Nemzeti Múzeum 2009 elején vásárolt csaknem ezer képet a világhírű magyar származású fotóművész hagyatékából, ez a gyűjtemény szolgált a tárlat alapanyagául.

A kiállítás csütörtöki megnyitóján Hiller István, oktatási és kulturális miniszter kiemelte: a világ egyik legismertebb háborús fotósának életműve a magyar kultúrának is része. A tárlat július 3-tól október 11-ig látható a budapesti Ludwig Múzeumban, ezt követően a gyűjtemény országjárásra indul: tíz vidéki városban tekinthetik meg az érdeklődők, többek közt Dunaújvárosban, Pécsett és Debrecenben. Ezután tervezik egy állandó kiállítás létrehozását Budapesten – mondta el a miniszter.

A Nemzeti Múzeum tulajdonába került 1010 alkotás közül a Mestersorozatként ismert 937 képből 206-ot állítanak ki a csütörtökön megnyitott tárlaton. A felvételek kronologikus sorrendben mutatják be Capa munkásságát, a legtöbb kép a spanyol polgárháborús időszakból látható – ismertette a tárlatot Páldi Lívia, kurátor. A 48 eredeti papír pozitív (vintázs) kópiából 11-et láthatnak az érdeklődők. Külön rész foglalkozik a fotóművész híres barátairól készült fotóival, melyeken mások mellett Ingrid Bergman, Ernest Hemingway és Pablo Picasso szerepel.

Robert Capa 1913. október 22-én született Budapesten, Friedmann Endre Ernő néven. Első fényképezőgépét Kepes Györgytől kapta. 1933-ban Párizsban telepedett le, ahol ismeretséget kötött André Kertésszel. 1934-től szignálta képeit Robert Capaként. 1936-37-ben részt vett a spanyol polgárháborúban, és ekkor készítette el a világhírnevet meghozó A milicista halála című felvételét. Nevéhez fűződik az amerikai partraszállás megörökítése is. 1954-ben a Life magazin felkérésére Indokínába utazott, ahol egy akna okozta a halálát.

A fiatalabb Capa, Cornell (Friedmann Kornél) 1974-ben alapította meg a New York-i International Center of Photography (ICP) intézményét, testvére emlékére. Az ICP egyik fő feladata Robert Capa hagyatékának gondozása, de emellett fotóarchívumként, galériaként és fotóiskolaként is működik.

2009 elején a Magyar Nemzeti Múzeum több mint ezer Robert Capa képet vásárolt az ICP-től. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) 300 millió forintos támogatást nyújtott a gyűjtemény megvásárlásához, valamint az első magyarországi kiállítások megrendezéséhez.