Robbantássorozat Dnyipropetrovszkban – Gazdasági bűncsoportok lehetnek a háttérben

Akt.:
Robbantássorozat Dnyipropetrovszkban - Gazdasági bűncsoportok lehetnek a háttérben | Fotó: en.rian.ru
Robbantássorozat Dnyipropetrovszkban - Gazdasági bűncsoportok lehetnek a háttérben | Fotó: en.rian.ru
Kijev, 2012. május 2., szerda (MTI) – Feltételezhetően gazdasági bűnözéssel foglalkozó üzleti csoportok rivalizálása áll a dnyipropetrovszki robbantássorozat hátterében – írta szerdán egy ukrán lap a nemzetbiztonsági szolgálatra hivatkozva.

A múlt pénteki robbantássorozatban 30 személy sebesült meg, köztük több mint tíz fiatal. Az ukrán főügyészség a hét végén azt állította, terrorista támadás történt, a tettesek tavaly is robbantottak az iparvárosban, és három férfi fantomképét adták ki körözésre. Több sérült állapota még válságos. Viktor Janukovics ukrán államfő negyedmillió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőknek.

A Zerkalo Nyegyeli ukrán napilap szerint – amelyet a Ria Novosztyi orosz sajtóügynökség angol nyelvű online kiadása idézett – az ukrán titkosszolgálatok a korábbi vélekedéssel szemben inkább azt feltételezik: a robbantássorozat különböző, gazdasági bűnözéssel foglalkozó üzleti csoportok érdekellentétének következménye volt.

A nemzetbiztonsági szolgálat egyik képviselője ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy város az említett üzleti csoportok közötti küzdelem színtere. Két héttel ezelőtt például egy befolyásos üzletembert, több építőipari cég tulajdonosát gyilkolták meg háza közelében ismeretlen tettesek. “Minden okunk megvan annak feltételezésére, hogy a múlt heti bombarobbantások nem álltak összefüggésben a politikával” – hangoztatta az idézett képviselő.

Ukrajnában ritkán fordulnak elő robbantásos támadások, ezért a történtek sokkolták a vezető ukrán iparközpontok közé tartozó, 1,3 milliós Dnyipropetrovszk lakosságát. A Kijevtől mintegy 400 kilométerre délkeletre fekvő Dnyipropetrovszk nem tartozik azon városok közé, amelyekben a júniusban kezdődő, lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon (Eb) mérkőzéseket rendeznek majd.

http://en.rian.ru/world/20120502/173173705.html?

– MTI –