Robbantási kísérlettel indult a nigériai elnökválasztás

Nigériában órákkal a szombati elnökválasztás megkezdése előtt a rendőrség sikeresen megakadályozott egy bombamerényletet a választási bizottság központja ellen. Az elnökválasztás megkezdését még korábban két órával el kellett halasztani, mert későn érkeztek meg a szavazólapok Dél-Afrikából.

A nigériai rendőrség szóvivője elmondta, hogy egy üzemanyaggal teli benzinszállító teherautóval próbáltak merényletet elkövetni a választási bizottság központja ellen. A detonátorral felszerelt jármú gázpedáljára egy követ helyeztek, és elindították az épület felé. A mozgó bomba azonban nem érte el az épületet, és nem is robbant fel: csak egy kis tűz lobbant fel a járművön, amit sikerült eloltani.

A mostani elnökválasztás lehet az első alkalom, hogy demokratikus választásokkal hatalomra jutott államfők váltják egymást a poszton. A leköszönő elnök 1999 óta van hatalmon, és második négy évét töltötte az elnöki székben. Nigéria 1960-ban nyerte el függetlenségét a britektől, és utána kisebb megszakításokkal katonai diktátorok uralkodtak az afrikai országban.

A leköszönő elnök bizakodását fejezte ki, hogy békés, demokratikus hatalomátadás történik majd az országban, annak ellenére, hogy a múlt heti szövetségi állam választások nyomán mintegy ötven ember meghalt.

A szavazóhelységek a tervezettnél két órával később, – közép-európai idő szerint – délelőtt 11 órakor nyitottak ki, mert csak péntek este érkezett meg az országba a Dél-Afrikában nyomtatott hatvan millió szavazólap, amit még szét kellett hordani az országban. A lapokat azért kellett külföldön nyomtatni, mert Nigériában három nap alatt ennyit nem tudtak volna előállítani.