Robbanások egy szibériai bányában – 11 halott

Tizenegy halálos áldozata és 41 sérültje van a szibériai bányakatasztrófának, a vájárok és a segítségükre siető mentőcsapat közül nyolcvanan még a föld alatt vannak – közölték helyi illetékesek vasárnap. Az legnagyobb orosz koksz-szén bányában szombaton történt két metángáz-robbanás.

A katasztrófa helyszínén, a Szibéria délnyugati részén lévő Raszpadszkaja bányánál felfüggesztették a mentési munkálatokat, miután a helyi kormányzó szerint ha még több mentőalakulatot küldenének le, az egy halálos ítélettel lenne egyenlő.

A robbanások után háromszáz bányásznak sikerült kimenekülnie a felszínre. Az Interfax hírügynökség úgy tudja: 359 ember volt a bányában, amikor az első robbanások bekövetkezett. A második detonációkor 64-en voltak a felszín alatt.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök elrendelte, hogy mindenkit vigyenek ki a bányából. Vlagyimir Putyin miniszterelnök pedig telefonon beszélt Kemerovo kormányzójával.

A Raszpadszkaja egyébként Oroszország legnagyobb koksz-szén bányája, és részben az orosz milliárdos, Roman Abramovics cégének, az Evraz-nak a tulajdonában van.