Robbanások egy kínai bányában – 33-an eltűntek

Bánya
Bánya
Henan – Legkevesebb 33 bányász rekedt a föld alatt egy kínai szénbányában kedden. Az ország középső részén található bányában legalább kettő robbanás történt. Több, a mentésben segítő ember megsérült.

Az ország középső területén, Henan tartomány fő széntermelő területén lévő bányában helyi idő szerint hétfő este történt az első robbanás, közölte a munkabiztonsági hivatal. Az állami hírügynökség jelentése szerint a második robbanás a mentési munkálatok megindítása után történt.

A második robbanásban nagyjából egy tucat, a mentésben segítő ember megsérült. A föld alatt rekedt bányászokról egyelőre nincsen semmi hír, sokan attól félnek, hogy már életüket vesztették. A mentés folytatódik.

Kínában vannak a világ legveszélyesebb szénbányái: a hivatalos adatok szerint 2006-ban összesen 4746 bányász halt meg 2845 balesetben. Független szervezetek adatai szerint azonban húsz ezer vájár vesztette életét. A két adat közötti óriási különbséget azzal magyarázzák, hogy a bányákat üzemelő társaságok eltussolják a baleseteket, ezzel próbálják elkerülni a bezárást, illetve a bírságokat.

Címkék: , , ,