Robbanás volt egy családi házban Mályiban

Akt.:
Miskolc (MTI) – Robbanás történt egy családi házban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályiban kedden – tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.

A Tigáz-DSO Kft. az MTI-nek arról számolt be, hogy a gázrobbanást – amely egy lakóingatlanban történt – szándékosan idéztek elő. Az esetnél nem a vezetékes földgáz robbant be, a robbanást PB-palackról okozták. A gázszolgáltató szakemberei a riasztás után rövid időn belül a helyszínre értek, és a környék biztonsága érdekében ellenőrizték a vezetékes földgázhálózatot. A földgázszolgáltatás megszüntetése kizárólag a felrobbant ingatlan esetében vált szükségessé.

Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: miután a 61 éves férfi berobbantotta a gázt, kijött az épületből, és közölte, hogy további robbanásokra számíthatnak, ha nem hagyják őt békén.

Az eset előzménye az volt, hogy a mályi önkormányzat rendőri segítséget kért a házban élő férfi kilakoltatásához, és amikor odaértek, akkor történt a robbanás, majd ütött ki a tűz – ismertette.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a katasztrófavédelem kérésére a rendőrség 50 méteres körzetben kiüríttette az érintett ingatlanokat, ez négy lakóházat, hat embert jelentett. A lakók 9 óra után pár perccel hagyták el lakásukat, és egy óra múlva térhettek vissza otthonukba.

Az MTI úgy tudja, hogy végrehajtó-iroda járt volna el a kilakoltatás ügyében.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője az MTI-nek beszámolt arról, hogy a kilakoltatásra érkezők előbb gázszivárgást észleltek, majd bekövetkezett a robbanás. Az épület egyes falai kidőltek, üvegszilánkok borították a környezetet.

Hozzátette: tizenkét tűzoltó vonult két gépjárműfecskendővel a helyszínre, ahol a pince, valamint a földszintes, körülbelül százharminc négyzetméteres épület tetőszerkezete égett harminc-negyven négyzetméteren. A negyedóráig tartó oltás-mentés során az épületből három 11,5 kilós és egy turista pb-gázpalackot hoztak ki, amelyek a nyitott szelepen át lángoltak.

A robbanás idején az épületben tartózkodó tulajdonos testének nagy részén égési sérüléseket szenvedett, a mentők kórházba szállították. Más lakóépület nem sérült meg – tette hozzá a szóvivő. Mint mondta, kedd reggel kilenc óra húsz perckor érkezett a bejelentés az esetről.

A tűz keletkezési körülményeinek feltárására tűzvizsgálati eljárás indult – tette hozzá Bódi Zoltán.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából