Robbanás és tűz egy mozambiki fegyverraktárban – 72 halott

Péntek reggelre már 72 halálos és legalább ugyanennyi sebesült áldozata van annak a robbanás-sorozatnak és tűzvésznek, ami csütörtökön késő este kezdődött Mozambik fővárosában, egy fegyverraktárban. A tűz tucatnyi házat is megsemmisített, de azt végül reggelre sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a közelben lévő maputói repülőtér hangáraira is.

Ugyanebben a fegyverraktárban, ahol főleg a Mozambikot évtizedeken át sújtó polgárháborúból megmaradt fegyvereket és lőszereket tárolják, januárban már volt egy kisebb tűz, de azt akkor gyorsan elfojtották és csak három ember sérült meg.

A hatóságok szerint januárban a tüzet a rendkívüli meleg okozta. Mozambik déli részén, Maputo környékén az utóbbi hetekben is szokatlan a hőség: a fővárosban a héten minden nap 35 Celsius fok fölött volt délután a hőmérséklet.

A délkelet-afrikai országot idén már több katasztrófa is sújtotta: a januári esőzések és áradások miatt több tízezren maradtak fedél nélkül; februárban ciklon söpört végig a tengerparti üdülőhelyeken, 12 ember halálát okozva és megrendítve az ország számára rendkívül fontos turizmus-iparágat; az utóbbi hetekben pedig a rendkívüli hőség és szárazság okoz gondokat.Sporthírek