Robbanás és Molotov-koktélos támadás Baszkföldön

Robbanás rázta meg péntek éjszaka egy Spanyolország északi részén, Baszkföldön fekvő kisváros pályaudvarát. A detonációban senki sem sérült meg. Röviddel később, szombaton hajnalban egy másik, közeli településen két Molotov-koktélt dobtak a helyi vonatállomásra, de ezek sem okoztak sérülést.

A bomba pénteken, röviddel éjfél előtt robbant fel Berriz város pályaudvarán. A rendőrség szerint a detonáció előtt nem érkezett hozzájuk – az ETA akcióit szokásosan megelőző -figyelmeztető telefonhívás. A második támadás Amorebieta település pályaudvarát érte szombaton hajnali fél három körül. Az akcióhoz használt két Molotov-koktél megrongálta az állomás jegykiadó irodáját, valamint több automatát is.

A két spanyol település a baszkföldi Bilbaót és San Sebastiant összekötő autópálya mentén fekszik. Baszkföldön a hatóságok szerint viszonylag megszokottak a hasonló támadások a közhivatalok, illetve vonatállomások ellen. A rendőrség szerint az ilyen akciókat többségében a Baszkföld függetlenségét támogató fiatal radikálisok hajtják végre.

A Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén Baszkföld függetlenségéért harcoló ETA nevű szervezetet az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorszervezetnek minősítette. Több mint 4 évtizedes függetlenségi harcuk következtében már több mint nyolcszázan haltak meg.