Robbanás egy szlovákiai lőszerraktárban – állítólag nem növekedett meg a káros anyagok koncentrációja

Nem növekedett meg az egészségre káros anyagok koncentrációja a pénteken délután felrobbant szlovákiai lőszerraktár környékén – nyilatkozta a pozsonyi TA3 hírtelevíziónak a szlovák környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

Peter Višváder (ejtsd: visváder) közölte, a történtek után a nyitranováki vegyi művekben azonnal rendkívüli méréseket rendeltek el, amelyek szerint a káros anyagok koncentrációja nem növekedett meg.

A raktárban, illetve közelében az eddigi információk szerint legalább ketten életüket vesztették, huszan súlyosabb, több tucatnyian pedig kisebb sérüléseket szenvedtek.
Az egymást követő három – egyes szem- és fültanúk szerint két – detonáció fél öt körül következett be egy olyan helyiségben, ahol a hadianyagok megsemmisítése folyik. A robbanások erejét jól jelzi, hogy két, a helyszíntől körülbelül tíz kilométernyire lévő településen is ablakokat rongált meg a légnyomás. Meg nem erősített információk szerint a raktár helyén körülbelül tizenöt méter átmérőjű kráter tátong.

Robert Fico kormányfő a védelmi és a belügyminiszterrel együtt azonnal a helyszínre sietett, válságstábot hoztak létre.

Az újságírókat nem engedik a helyszín közelébe. A médiumok egyelőre leginkább csak a szem- és fültanúk beszámolóira, fényképeire és mobiltelefonnal készült videófelvételeire hagyatkozhatnak.