Robbanás egy afgán kutyaviadalon – két halott, több tucatnyi sebesült

Legalább két ember meghalt és több mint 26-an megsebesültek pénteken Afganisztán déli részén, amikor távirányítású bomba robbant egy kutyaviadalon – közölték helyi tisztségviselõk.

A Helmand tartományban végrehajtott merénylet két nappal azután történt, hogy Kabul bejelentette: az afgán és a nemzetközi erõk széleskörû offenzívát indítanának a területen a tálibok visszaszorítására.

A bombát egy motoron rejtették el, és távirányítással hozták mûködésbe, Helmand tartomány fõvárosában – közölte egy magas rangú tartományi rendõrtiszt. A robbanás akkor történt, amikor az emberek elkezdtek összegyûlni egy kutyaviadal megtekintésére. A tartományi egészségügyi hatóság vezetõje elmondta: eddig két holttest és 26 sebesült érkezett a város legnagyobb kórházába, ahova még mindig visznek sérülteket.

A helmandi merénylet két nappal azután történt, hogy az afgán védelmi minisztérium bejelentette: széleskörû offenzívát indítanak a tálibok egyik erõsségének számító tartományban. A több ezer afgán és külföldi katona részvételével zajló akció az egyik legnagyobb lesz a 2001-es invázió óta. Azt nem közölték, hogy az offenzívát mikor indítják, de várhatóan napokon belül elkezdõdhet.

Két évvel ezelõtt egyébként több mint nyolcvan ember halt meg a szomszédos Kandahar tartományban, szintén egy kutyaviadalon végrehajtott öngyilkos merényletben. A kutyaviadalok népszerû sportnak számítanak Afganisztánban, fõleg télen. A tálibok 1996 és 2001 közötti uralma alatt ez a szórakozás tiltva volt.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek