Magyarország

2011.07.04. 17:49

Más törzshöz tartozik a magyar kolbászban kimutatott E.coli baktérium

Budapest, 2011. július 4., hétfő (MTI) - Magyarországi húsboltból származott az a füstölt kolbász, amelyben E.coli baktériumot mutattak ki júniusban Ausztriában, de más törzshöz tartozik, mint a járványt okozó, és megbetegedést sem okozott - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) hétfőn.

Budapest, 2011. július 4., hétfő (MTI) - Magyarországi húsboltból származott az a füstölt kolbász, amelyben E.coli baktériumot mutattak ki júniusban Ausztriában, de más törzshöz tartozik, mint a járványt okozó, és megbetegedést sem okozott - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) hétfőn.    Június 27-én, 16 óra előtt pár perccel Ausztria jelezte, hogy egy liezeni hatósági piacellenőrzés során vett füstölt kolbász mintában E.coli-t mutattak ki - ismerteti a közlemény.

    Az MgSzH élelmiszerlánc-biztonságot felügyelő munkatársai az azonnal elrendelt hatósági vizsgálat során megállapították, hogy a kifogásolt termék egy magyarországi húsboltból származik, és még májusban készült. A fellelt mennyiséget a hatóság szakemberei azonnal lefoglalták, a sopronkövesdi bolt működését és a még raktáron lévő termékek értékesítését további intézkedésig felfüggesztették, és a legnagyobb biztonságra törekedve elrendelték a helyszín alapos fertőtlenítését, illetve a fellelt termékek vizsgálatát - áll a közleményben.

    Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján már most megállapítható, hogy a riasztást kiváltó esemény helyi, kereskedelmi jellegű, véletlenszerű, és nem hozható összefüggésbe a nyugat-európai eseményekkel, a kimutatott kórokozó más baktérium törzshöz tartozik - közölte a hivatal.

    Ausztriába a közlemény szerint egy büki, csak ausztriai piacokon, vásárokon értékesítő kereskedő által jutott a termék, aki nyilatkozata szerint 18,2 kg kolbászt próbált meg ily módon értékesíteni. A minimális mennyiségű kolbászt, amelyben kimutatták a baktériumot, május közepén gyártotta az előállító. Megbetegedés nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!