Robbanás a körmendi sajtgyárban – megsemmisült az üzem

Továbbra is hármas fokozatú, kiemelt riasztás mellett dolgoznak a tűzoltók a körmendi sajtgyárnál. Ez azt jelenti, hogy négy fecskendővel és két vízszállító autóval próbálják megközelíteni a tűzfészket. A holland tulajdonú üzem pénteken, nem sokkal öt óra előtt gyulladt ki. A többezer négyzetméteres gyár teljesen megsemmisült, de a dolgozók időben ki tudtak menekülni a lángoló épületből.

A balesethez a környék összes tűzoltóját riasztották. A tűz nagyságára jellemző, hogy a sűrű, fekete füstöt több 10 kilométerről is látni lehetett. A legnagyobb veszélyt mégsem ez, hanem a gyár szén-dioxid és nitrogén tartályai jelentették. A háromezer literes tartályokat folyamatosan hűtötték, a robbanásveszély miatt pedig lezárták a környéket.
800 méteres volt a veszélyes körzet. Ezért kellett kiüríteni a benzinkutakat is – mondta el Szendrődi Barnabás, Körmend rendőrkapitánya.

A sűrű, fekete füst eleinte Körmend felé szállt, később viszont megállt a szél. A polgári védelem veszélyhelyzet felderítő csoportja folyamatosan mérte a levegő káros anyag tartalmát. A lakosság nem volt veszélyben – mondta a rendőrkapitány.

A műszer 12 különböző veszélyes gáznak a koncentrációját méri. Szerencsére mindegyik bőven az egészségügyi határérték alatt van – mondta Poór Balázs, a Polgári Védelem alezredese.

A többezer négyzetméteres üzem oltás közben összeomlott, de senki sem sérült meg. Az épületből, a gépekből, az alapanyagokból és a késztermékekből semmit sem sikerült megmenteni, a sajtgyár teljesen megsemmisült. Az üzemben nem volt beépített tűzvédelmi rendszer, de a gyár alapításakor ez nem is volt kötelező.