Érmelléki barátokra találtak

Székelyhíd kisvárosa üdvözli a határnyitással kialakuló kulturális kapcsolatfelvételeket.

 Augusztus utolsó hétvégéjén határon túli, érmelléki vendégei is voltak a böszörményi településrészen rendezett Középkerti Napoknak.

A szervező Középkertért Egyesület elnöke, Molnár Antal, egy formálódó civil szervezettel való kapcsolatfelvétel során megismerte, s böszörményi vendégszereplésre hívta a Griffiti nevű székelyhídi színjátszócsoportot.

A 13 és 18 év közötti fiatalok pár napot így a hajdúvárosban töltöttek, a helyieknek szavalatot és Örkény-egyperceseket mutattak be egyebek közt.

Több a kapcsolat

Székelyhíd, az Érmellék határon túli részén fekvő kistelepülés tavaly óta város. Létavértessel határos, annak a testvérvárosa – hamarosan a települések középiskolái is “testvérekké” válhatnak – , a fiatalok elmondása szerint jót tett neki a határnyitás.

Érezhetően megnőtt a két térség közti kapcsolat kulturális értelemben, gyakran játsszunk Létán, szeptemberben Debrecenbe jövünk – fogalmazott Hevesi Zoltán, a csoport forgatókönyvírója, rendezője, aki egy éve verbuválta a színjátszókat. Főleg a székelyhídi középiskolában talált rájuk, ő ugyanis ott tanít magyart és angolt.

A diákszínjátszás hosszú távú befektetés, amely erkölcsi szinten térül meg – fogalmazott, s úgy véli, törekvő, értéket teremtő közösséget sikerült összehozniuk, nem alkalmi összeverődést. Ezt bizonyítandó, tavaly különdíjjal jutalmazták az előadásuk újfajta látásmódját a kiskunfélegyházi nemzetközi diákszínjátszó-találkozón.

Hamarosan honlapot is szerkesztenek, s az őket Böszörménybe elkísérő Horváth Zsolt Gyulától “menedzselési” segítséget kapnak.

Még nehéz

Alig egy évesek, máris búcsúznak az idén érettségizett tagoktól. Bozsoky Beatrix környezetvédelmet fog tanulni Kolozsváron, Kovács Judit a marosvásárhelyi orvostudományi egyetemen tanul tovább.

Szűcs Noémit pedig a kolozsvári színművészetire vették fel. A fiatalok sokat jártak már az óhazában, nyári munkát is kerestek volna, de olykor még nem könnyű a kapcsolatfelvétel: előfordult, hogy nálunk-jártukkor csak kevesek tudták, oly’ közel az érmellék, hogy magyarajkúságukon nem kell csodálkozni.

 B. B.