RMDSZ-kongresszus – A román vezetők együttműködésre bíztatták a szövetséget

Akt.:
Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke (j4) és felesége Kós Anna (j5), Calin Popescu Tariceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke (j3), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j2) és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke (j) a párt XIV. kongresszusán Kolozsváron 2019. február 22-én.
Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke (j4) és felesége Kós Anna (j5), Calin Popescu Tariceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke (j3), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j2) és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke (j) a párt XIV. kongresszusán Kolozsváron 2019. február 22-én. - © Fotó: MTI/Biró István
Kolozsvár – Mind a jobb-, mind a baloldali román politikai erők képviselői az RMDSZ együttműködését kereső üzenettel üdvözölték pénteken Kolozsváron az RMDSZ kongresszusát.

Klaus Iohannis államfő üzenetében – amelyet Laurentiu Stefan elnöki tanácsadó olvasott fel – méltatta az RMDSZ szerepvállalását az ország demokratizálásában és euroatlanti integrációjában. A jobboldali elnök úgy vélekedett: a bukaresti szociálliberális kormány – amelynek az RMDSZ parlamenti támogatást nyújt – ma a jogállamiságot veszélyezteti.

Iohannis felkérte az RMDSZ-t, ne engedjenek meg visszalépéseket Románia európai útján. A romániai magyar választókat arra bíztatta, hogy a közelgő európai parlamenti választásokon járuljanak hozzá az európai projekt megújulását, és nem annak kiürítését szorgalmazó erők győzelméhez.

A román pártok képviseletében felszólaló szónokok sem a kisebbségi jogok romániai érvényesítésére, hanem az etnikai együttélésre, az általuk megbízható partnerként megismert RMDSZ méltatására helyezték a hangsúlyt, igyekeztek köszöntőjük néhány szavát, vagy néhány mondát magyarul elmondani.

Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök a bukaresti kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális ALDE elnöke azt hangsúlyozta: mindig fontosnak tartotta, hogy az itt élő magyarok teljes értékű állampolgároknak érezzék magukat, otthon érezhessék magukat Romániában.

A politikus – a bukaresti koalíciót támadó ellenzéki jelszavakra utalva – arra figyelmeztetett, hogy a nácik is korrupcióellenes szlogenekkel érték el első választási sikereiket. Úgy értékelte: az RMDSZ természetes partnere azoknak, akik elutasítják az erőszakos bűnbakkereső, populista ideológiákat.

Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy vélekedett: Romániában a sokszínűség, a többnyelvűség magától értetődő érték, az itt élő románoknak és magyaroknak pedig közös érdekük a közélet megtisztulása, a korrupció eltávolítása a politikából.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke arra helyezte a hangsúlyt, hogy pártja és az RMDSZ ahhoz az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, amely várhatóan az EP-választások után is meghatározó ereje lesz Európának. Arra emlékeztette a szövetséget, hogy korábbi kormányzati együttműködésük idején együtt vitték be Romániát az EU-ba, együtt harcoltak a posztkommunista visszarendeződés ellen.

Mihai Fifor, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnöke az RMDSZ szavatartását, megbízhatóságát méltányolva politikai együttműködésük folytatására bíztatta a magyar érdekképviseletet. Megemlítette: az idei költségvetésből a magyar többségű Kovászna megye kiemelkedő mértékben részesül az infrastruktúra-fejlesztési forrásokból.

Az RMDSZ kongresszusát Antonio López Istúriz White, az EPP főtitkára, és Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje videó-üzenetben üdvözölte, azt ígérve a szövetségnek, hogy az Európai Néppárt partnere lesz a kisebbségi jogok elismertetésében, míg az európai szocialistáknak nincsenek megoldási javaslataik az őshonos nemzeti kisebbségek védelmére.

Az RMDSZ 14. kétnapos kongresszusán a csaknem ezer küldött elnököt választ, és elfogadja a Jövő Erdélyben című vitairatot, amely azt erdélyi magyarság jövőképét, cselekvési prioritásait vázolja fel. Az elnöki tisztségre az RMDSZ-t nyolc éve vezető Kelemen Hunor az egyedüli jelölt.

– MTI –