RMDSZ kongresszus – Markónak nincs ellenjelöltje

Nincs ellenjelöltje Markó Béla RMDSZ elnöknek a tisztségre kiírt választáson, így várhatóan a következő négy évre is ő lesz a szervezet vezetője. Az RMDSZ pénteken Aradon kezdte kétnapos kongresszusát, ahol a tisztújítás mellett a módosítják a szervezet programját és alapszabályzatát.

“Az eseménynek rendkívüli fontossága van számunkra: Románia európai uniós csatlakozása új helyzetet teremt az erdélyi magyarság életében, ezért az RMDSZ-nek úgy kell módosítania szervezeti felépítését és programját, hogy az korszerű megoldásokat kínáljon a magyar közösség sajátos problémáira” – áll a szövetség értékelőjében.

Az RMDSZ politikusai szerint a szövetség programját azért is kell módosítani, mivel számos célt – köztük az európai uniós csatlakozást – sikerült teljesíteni. Másrészt a dokumentumot hozzá kell igazítani a csatlakozást követően megváltozott helyzethez.

Az RMDSZ kongresszusán vendégként részt vesz Magyarországról Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekkel foglalkozó államtitkára, Kovács kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Németh Zsolt, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőhelyettese.