RMDSZ kongresszus – Magyarországi politikusok az a magyarokat megosztó EP-választásokról

Az RMDSZ aradi kongresszusán a magyarországi vendégpolitikusok pénteken állást foglaltak a romániai magyarságot megosztó európai parlamenti választás kérdésében.

Kovács Kálmán, az SZDSZ ügyvivője elutasította a magyarországi belpolitika Erdélyre való kivetítését, és kalandorpolitikának nevezte, hogy Orbán Viktor támogatja Tőkés László önálló indulását. Kovács Kálmán szerint történelmi következményekkel járhat, ha Tőkés László jelölése miatt a romániai magyarságnak nem lesz brüsszeli képviselője.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Németh Zsolt egy rögtönzött sajtótájékoztatón sajnálatosnak nevezte, hogy az EP választások kapcsán Erdélyben nincs közös választási lista, de támogatta Tőkés László indulását, holott az RMDSZ nem kívánja jelölni a püspököt. Németh Zsolt szerint Tőkés Lászlón kívül kevés személy lehetne alkalmasabb arra, hogy az Európai Parlamentben képviseljék az erdélyi magyarság autonómiaigényét.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke az EP-választás kapcsán óvatosságra intette az RMDSZ-t. Úgy vélte: az erdélyi magyarságnak kár lenne elszalasztania az erős brüsszeli képviselet ehetőségét, és bízik abban, hogy bölcsek lesznek az RMDSZ-vezetők – Dávid Ibolya nem említette Tőkés László nevét.

Az RMDSZ nem támogatja Tőkés László indulását, ezért a püspök független jelöltként kíván indulni. Mivel pártnak 200 ezer, egyéni jelöltnek 100 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy indulhasson az európai választáson, az egység hiánya azzal a kockázattal jár, hogy a romániai magyaroknak végül egyetlen hely sem jut a Romániára eső 35 képviselői helyből.Sporthírek