ŰRKUTATÁS – Venezuela fellőtte első, "szocialista" műholdját

Csütörtökön hajnalban a szocialista Venezuela is belépett az űrkorszakba. Felbocsátotta első műholdját, amely kínai műszaki segítséggel épült. A Venesat-1-et kínai területről kínai rakétával lőtték fel.

Előzőleg az Egyesült Államok többször is a felbocsátás elhalasztására kérte Pekinget. A venezuelai elnök szerint Washingtonnak “az a mániája, hogy az egész világot meg akarja hódítani”.

A Venesat-1 távközlési műhold, amely nemcsak Venezuela, hanem több latin-amerikai és karibi “testvérország” számára nyújt majd szolgáltatást. A venezuelai kormányzat szerint a mesterséges hold segít felszámolni a műszaki írástudatlanságot.

A műholdat 15 éves élettartamra tervezték, 36 ezer kilométeres magasságban fog keringeni a Föld körül, és januárban válik teljesen működőképessé.

A Venesat-1-et Simon Bolivarról, a latin-amerikai függetlenségi harc hőséről nevezték el. Felbocsátását Hugo Chavez elnök a szintén baloldali Evo Morales bolíviai elnökkel együtt figyelte a venezuelai Luepa városban. Chavez a műholdat a szocialista építés és a latin-amerikai integráció szimbólumának nevezte.

“A kapitalisták pénzcsinálás céljából lőnek fel mesterséges holdakat. Ez a műhold viszont a szabadságot és a függetlenséget szolgálja” – jelentette ki Chavez.

Venezuela 2013-ra tervezi második műholdjának felbocsátását.Sporthírek