ŰRKUTATÁS – Folyékony szénhidrogén a Szaturnusz egyik holdján

Szénhidrogén tavak vannak a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon – jelentette be csütörtökre virradóan az amerikai űrkutatási hivatal. A felfedezés azért szenzációs, mert Naprendszerünkben a Földön kívül eddig nem volt tudomásunk olyan bolygóról, amelyen folyékony halmazállapotú anyag fordul elő.

A Titán felszínén eddig is láttak sötét foltokat, de eddig nem tudták eldönteni, hogy azok folyékony vagy szilád halmazállapotúak-e. Csak a Cassini amerikai-európai űrszonda felvételei alapján állapították meg, hogy a foltok széngidrogén- és etántavak.

A Cassini 2004 óta kering a Szaturnusz körül.

A tudósok már régóta gyanították, hogy a Titánon etán- és metántavak és -tengerek vannak.

Most a Cassini adatai alapján úgy gondolják, hogy az etántó párolog.

A Cassini a Titán Ontario Lacusnak nevezett foltjáról állapította meg, hogy tó. Ez a hold déli pólusa közelében található, felülete nagyjából 20 ezer négyzetkilométer.

Az etán szobahőmérsékleten színtelen, szagtalan gáz. A kőolajban is található oldott állapotban metánnal, propánnal és butánnal együtt. Ha a kőolajat felhozzák a felszínre, akkor a benne oldott etán (és más hasonló vegyület) gáz formájában felszabadul.

A Titán az egyetlen olyan hold a Naprendszerben, amely sűrű légkörrel rendelkezik, és a légkörében szerves anyagok is találhatók.