ŰRKUTATÁS – Elrepült a Merkúr mellett az amerikai automata űrhajó

Sikeresen elrepült keddre virradóan a Merkúr közelében a Messenger amerikai robotűrhajó, jelentette be az amerikai űrhivatal.

A Messenger csaknem 24 ezer kilométeres óránkénti sebességgel száguldott el mindössze 201 kilométerrel a Naprendszer legkisebb és a Naphoz legközelebb keringő bolygója mellett. Ezalatt több mint 1200 felvételt készített a bolygó kráterekkel borított felszínéről.

A NASA közölte, hogy minden a tervek szerint zajlott.

A Merkúrról – bár nincs messze a Földtől – keveset tudunk, mert megközelítése nagyon kockázatos a Nap óriási vonzása és pusztító sugárzása miatt.

A Messenger idén januárban már elrepült a Merkúr mellett. Most azt az oldalát nézte meg a bolygónak, amelyet januárban nem látott. A program szerint 2009 szeptemberében harmadszor is megközelíti a bolygót.

A Messenger magasságmérővel méréseket végzett a felszínről. Ezeket a domborzati adatokat összevetik majd a korábbi nagy felbontású felvételekkel.

A kutatókat első sorban a Merkúr légkörét meghatározó fizikai folyamatok érdeklik, továbbá a bolygó mágneses mezője.

A januári közelrepüléskor a kutatók megállapították, hogy a Merkúr hatalmas síkságai közül sokat vulkáni tevékenység alakított ki.

A Messenger előtt csupán egyetlen szonda járt a Merkúr közlében, az amerikai Mariner 10, amely 1974-1975-ben háromszor repült el a bolygó mellett.