ŰRKUTATÁS – A Mars hangját akarják felvenni a Phoenixszel

A Phoenix amerikai automata Mars-űrszonda földi irányítói azt tervezik, hogy hamarosan rögzítik a Mars hangját. A Phoenixnek van mikrofonja, ezt kívánják most bekapcsolni, adja hírül a BBC brit közszolgálati hírportál.

A mikrofonnak eredetileg a május 25-i leszálláskor kellett volna rögzítenie a hangokat, de a földi irányítók végül nem vetették elő a Phoenixszel, nehogy megzavarja a kényes leszállóegység működését. Most az arizonai repülésirányítás megfelelő számítógépes kódot küld majd a szondának, hogy az csomagolja ki és aktiválja a mikrofont. A tudósok kíváncsiak, hogy a készülék még működőképes-e.

Először a mikrofon tesztelésére különféle zajokat fognak kelteni, például hozzádörzsöltetik a Phoenix robotkarját a jégfelszínhez vagy megütik a robotkarral az űrhajó valamelyik részét.

A szonda – pontosabban a földi irányítás – versenyt fut az idővel. A marsi tél közeledtével egyre kevesebb a napfény a Phoenix akkumulátorinak feltöltéséhez. A hőmérséklet csökkenésével pedig egyébként is romlik az elemek hatásfoka.

A Phoenix élettartamát május 25. óta kétszer hosszabbították meg. Most remélik, hogy talán még november közepéig lesz működőképes a szerkezet, aztán már nem kap elég napot az akkumulátorok feltöltéséhez. A szonda a Vörös Bolygó északi pólusa közelében helyezkedik el. Itt a télen akár egy méter vastag széndioxid-jég is keletkezhet. Nemrég a Phoenix hóesést is rögzített kamerájával.

A Phoenix űrszonda azt kutatja, hogy a Mars talajában megvoltak-e valamikor – vagy akár megvannak-e most is – a mikrobális szintű élet feltételei.