ŰRKUTATÁS – A következő űrturista kedvéért módosították az Űrállomás pályáját

Módosították a hétvégén a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy kényelmesebben landolhasson a következő pénzes amerikai űrturista.

Az orosz Szojuz TMA-13 űrhajó október 12-én, vasárnap érkezik az űrállomásra, fedélzetén egy orosz és egy amerikai űrhajóssal, Jurij Loncsakovval illetve Michael Finckével, valamint a turistával, Richard Garriott-tal.

Garriottnak az apja is járt a világűrben, de nem turistaként, hanem űrhajósként. Owen Garriott 1973-ban 60 napot töltött a Skylab amerikai űrállomáson, 1983-ban pedig 10 napot az ugyancsak amerikai Spacelab-1 űrállomáson. Az első olyan amerikai űrhajósok közé tartozott, akik nem vadászpilótaként, hanem tudósként kezdték.

Richard Garriott számítógépes játékok fejlesztéséből gazdagodott meg, több mint 30 millió dollárt (5,3 milliárd forintot) fizetett az “űrrepülőjegyért”.

Garriott előtt 5 turista járt az űrben: az ugyancsak amerikai Dennis Tito, a dél-afrikai Mark Shuttleworth, az amerikai Greg Olsen, az iráni származású Anousheh Ansari és a magyar születésű amerikai Charles Simonyi.