ŰRKUTATÁS – Újra halasztják az európai műhold startját az orosz rakéta hibája miatt

Az orosz hordozórakéta hibája miatt másodszor is elhalasztották a GOCE európai kutató mesterséges hold felbocsátását, jelentette be az Európai Űrkutatási Hivatal. A GOCE a Föld gravitációs mezőjét és a világóceánok áramlását vizsgálja majd, ami fontos adatokat szolgáltathat a klímaváltozáshoz.

A tudományos kutató műholdat eredetileg szeptember 10-én indították volna, majd a startot október 5-re módosították. Most ideiglenesen október 27-re tűztek ki új időpontot.

A startot azért kellett elhalasztani, mert probléma keletkezett a Rokot orosz hordozórakéta vezérlő és navigációs rendszerében.

Az európai kutató műholdat a Moszkvától 800 kilométerre északra fekvő pleszecki űrbázisról lövik fel.

A GOCE többek között a világtengerek áramlásait kutatja majd. Méri a Föld különböző pontjain a gravitációt – amely a bolygó egyenetlenségei miatt eltérő – és ezeket az számokat összevetik más mesterséges holdak tengerszintmérési adataival.

Ezzel a módszerrel fontos új ismereteket lehet kapni a tengerek áramlásairól. Ez alapján pontosabb számítógépes modelleket lehet felállítani a Föld klímájának várható változásáról.