Írjuk át együtt a Médiatörvényt! – Az Eötvös Károly Intézet kezdeményezése

A hatályos médiatörvény közös, interneten zajló kijavítását kezdeményezi a Majtényi László vezette Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet (EKINT). A mediatorveny.eu oldalon elsősorban jogászok, újságírók közreműködését várják a különleges vállalkozáshoz. Regisztrálás és bejelentkezés után bárki átírhatja, szerkesztheti a hatályos normaszöveget, ha a változtatásokat meg is indokolja. Noha az EKINT legszívesebben teljesen új médiaszabályozást készítene, mostani kezdeményezését “inkább komoly, mint ironikus” munkának tartja.

Az EKINT jó hírként fogadta, hogy a magyar kormány az illetékes EU- biztosnak írt levele szerint immár hajlik a médiáról szóló törvények módosítására. AZ EKINT álláspontja szerint a jogállamiság alapértékeit, az Alkotmánybíróság fontos határozatait sértő hatályos médiaszabályozást egészében kellene hatályon kívül helyezni, és helyette új szabályozási filozófia alapján új törvényt alkotni, mégis, – mint közölte – “inkább komoly, mint ironikus közös munkára”, a hatályos törvény hibáinak kijavítására hívja a közönséget, mindenekelőtt a szakmabeli jogászokat, újságírókat a mediatorveny.eu internetes oldalon. Az EKINT a honlapon a hatályos törvény hibáit kijavító javaslatokat vár, amelyeket a nemzetközi és a hazai alkotmányos követelmények figyelembevételével moderál. A javaslatok megfogalmazóit arra kéri, hogy – lehetőleg – adják nevüket a javaslataikhoz. A munkát az EKINT részéről Polyák Gábor, Majtényi László és Szabó Máté Dániel koordinálja.

Az oldalon meghatározott tematika szerint olvashatók a most hatályos normaszövegek, amelyeket a regisztrált és bejelentkezett felhasználók átírhatnak, átszerkeszthetnek. Bejelentkezés nélkül csak olvasni lehet a szövegeket. A változtatásokat indokolni kell. A szerkesztés-történet utólag is visszakövethető, a különböző szövegállapotok összehasonlíthatók.