Őrizetben két férfit Indiában a februári vonatrobbantással kapcsolatban

Letartóztattak két embert Indiában az elmúlt hónapban történt vonatrobbantással kapcsolatban, közölte a rendőrség szerdán. A február 18-án 68 ember halt meg, amikor több bomba robbant a Delhiből Pakisztán felé tartó Barátság Expresszen.

A két férfit azzal gyanúsítják, hogy ők segítettek a terroristáknak beszerezni azokat a bőröndöket, amelyekben a bombák voltak, mondta el az AFP francia hírügynökségnek egy magas rangú rendőrtiszt. Egy indiai hírügynökség információ szerint a két férfi, egy moszlim és egy hindu egy táskákat áruló bolt vezetői.

A terroristák bőröndökbe rejtették a robbanószerkezeteket. A merénylők olyan, könnyen beszerezhető anyagokat használtak, mint kerozin, kén és kálium-nitrát. Ezek elegye robbanáskor rendkívüli hőt fejleszt és nehezen oltható tüzet okoz. Az elkövetőknek valószínűleg a minél nagyobb pusztítás volt a legfőbb célja.

A belügyminiszter a merénylet után elmondta, hogy a rendőrség további három bőröndöt talált a megrongálódott, de ki nem gyulladt vagonokban. Ha az ezekben talált robbanószerkezetek is működésbe léptek volna, akkor a mellettük elhelyezett tucatnyi kerozint tartalmazó kanna tűzvészétől valószínűleg az egész szerelvény megsemmisült volna.

Feltételezések szerint a merénylettel a Pakisztán és India közötti béketárgyalásokat akarták aláásni.