Őrizetben az albán köztársasági őrség két tagja gyilkosság miatt

Az albán hatóságok őrizetbe vették szerdán a köztárasági őrség két magas rangú tagját, akik a gyanú szerint a tömegbe lőttek egy január végi ellenzéki tüntetésen – közölte az albán ügyészség. A demonstrációnak négy halálos áldozata volt.

Az albán ügyészség közleményben tudatta, hogy kérvényezték a bíróságnál a köztársasági őrség különleges erői parancsnokának, valamint egy ugyannál az egységnél szolgáló, magas rangú tiszt őrizetbe vételét. A két férfit gyilkosság gyanújával vették őrizetbe – közölte az ügyészség.

A két tisztet a január 21-én tartott ellenzéki tüntetésen történt lövöldözés miatt vették őrizetbe. Nagyjából húszezer tüntető vonult akkor Sali Berisha albán kormányfő hivatala elé, majd kövekkel és egyéb tárgyakkal kezdték el dobálni a rendőröket.

A tüntetés alatt négy embert lőttek le, egy televíziós felvétel tanúsága szerint a kormányfői hivatal épületéből. Hárman a helyszínen meghaltak, a negyedik áldozat pedig a hétvégén halt bele sérüléseibe, két hét kóma után. Több tucatnyian megsérültek, köztük rendőrük és katonák is.