Ritmustalan kezelés, kiboruló beteg

Akt.:
Debrecen – Komoly bajok, vagy pontosság és kedvesség tapasztalható a gyógytornán?

Egyik debreceni olvasónk azzal a problémával kereste meg szerkesztőségünket, hogy nyaki gerincsérv alakult ki nála, melynek kezelésére a reumatológus orvos McKenzie tornát és ahhoz kapcsolódó súlyfürdőt rendelt neki. A két kezelést közvetlenül egymás után kellett volna megkapnia, összesen 14 alkalommal. Az első két ilyenen november elején rendben átesett a debreceni gyógyfürdőben (a Debreceni Egyetem által működtetett) kezelőkben. Ezek jó hatással voltak betegségére.

A változatosság nem mindig jó

Ezután azonban azt közölték vele, hogy sajnos mivel megbetegedett az egyik gyógytornász, két hét szünet következik a kúrában. Ezt még türelemmel viselte, de amikor az újabb két kezelést követően ismét azt mondták neki, hogy a kevés gyógytornász miatt újabb legalább két hét kihagyás következik, begurult. Állítja, az orvos nem véletlenül rendelte, hogy kétnaponta vegye fel a kezeléseket. A kéthetes szünetek ehhez képest nagyon hosszúak szerinte. Úgy vélte, hogy így annak hatékonysága is jelentősen csökkent.

A panaszos szerint ez nemcsak az ő egyedi problémája, hanem valószínűleg havonta több tucatnyian jártak, járnak így mostanában.

Arról is beszélt, hogy a kezeléseket eleinte mindig más gyógytornász végezte, így neki mindannyiszor el kellett mondania, hogy mi a problémája, a kezelőnek pedig fel kellett mérnie beteg testrészének pillanatnyi állapotát.

Egy kezeléssorozat esetében még az állami fogászaton is mindig ugyanaz az orvos foglalkozik a pácienssel, mert nyilván az már tudja, hogy mi a helyzet, és mi van még hátra”

– fogalmazott Papp Ernő.

A beteg kérésére módosítottak

Böcsödi István, a Debreceni Egyetem Fürdőgyógyászati Osztályának, osztályvezetője kérdéseinkre azt válaszolta, hogy a kezelést 9 alkalommal vette igénybe a beteg, különböző időpontokban. Az első előjegyzésekor egyetlen gyógytornászhoz volt beosztva. Nem tudni miért, de 5 percen belül ezt a beosztást ő módosíttatta – írta az egyetem illetékese. (Ezt az állítást cáfolja Papp Ernő.) Böcsödi István kifejtette: akkor viszont már nem volt megoldható, hogy a beteg a továbbiakban ugyanahhoz a gyógytornászhoz kerüljön minden alkalommal. Így valóban többen kezelték. Végül ragaszkodott egyikükhöz, aki miatta igyekezett elcserélni a már hozzá előjegyzett betegeket, amikor már nem volt szabad időpontja.

Ez azt bizonyítja, hogy a tornászok mindenben megpróbáltak a beteg igényeinek megfelelni”

– emelte ki az osztályvezető.

Böcsödi Istvántól megtudtuk, hogy a betegirányító részlegük munkatársainak nagyon sok feltételt kell figyelembe venniük az időpontok kiosztásánál. Munkájuk során a legoptimálisabb megoldásokat kínálják fel a gyógyulni érkező betegeknek. Türelmesek, segítőkészek, kedvesek és nem utolsósorban precízek, pontosak. Ez elvárás is feléjük, aminek kivétel nélkül eleget is tesznek – állította az illetékes.

Hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem és a Kenézy Gyula Kórház integrációja nem változtatta meg sem az előjegyzés, sem a gyógykezelés protokollját.

Kötelező fizetni a kezelésekért

Papp Ernő azt is sérelmezte, hogy a 10 alkalmas gyógykúráért 14 ezer forintot kértek tőle, amire az egyetem osztályvezetője úgy reagált, hogy a Magyarországon található összes gyógyfürdőben „önerőt” kell fizetniük a betegeknek a TB által finanszírozott kezelésekért. Erre törvény kötelez – tette hozzá Böcsödi István.

Orosz Csaba