Ritmikus gimnasztika Eb – Pigniczki Fanni célja a kvótaszerzés

Budapest – Az Európa Játékokra szeretne kijutni Pigniczki Fanni a péntektől vasárnapig tartó, spanyolországi Guadalajarában sorra kerülő ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságról.

A 34. kontinenstornán felnőtt egyéniben 16 ország részvételével Európa 24 legjobb versenyzője méri össze tudását. Az esemény egyben kvalifikációs viadal is az Európa Játékokra, amelyre a 12 legjobb szerzi meg az indulási jogot.

“Fanninak az eddigi eredményei alapján van esélye megszerezni a kvótát, így aztán abszolút pozitívan megyünk ki. Vele szemben elvárásom, hogy ugyanazt a teljesítményt nyújtsa, amit eddig is ebben a félévben” – nyilatkozta Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar válogatott vezetőedzője.

Hozzátette, az MTK sportolója mindegyik világversenyen a legjobb húsz között végzett az idei szezonban, tehát teljesen reális elvárásnak tűnik, hogy az európai mezőnyben a 12-be kerüljön Spanyolországban.

Junior egyéniben Borda Korinna karikával, buzogánnyal és szalaggal szerepel, míg Ákoshegyi Eszter karikával, labdával és buzogánnyal lép szőnyegre, Locke Szonja pedig labdával és szalaggal mutatkozik be a kontinensviadalon.

A felnőtt együttes kéziszercsapatot Katona Hanna, Wehovszky Vivien, Borsányi Patrícia, Németh Virág, Földi Cintia és Kovács Jázmin alkotja.

A verseny végén kialakul az országok csapatrangsora is azáltal, hogy összesítik a felnőtt együttes kéziszercsapat eredményét a junior egyéni eredményekkel.

“A junioroknál döntős helyezést nem várok. Mivel gyerekekről van szó, ronthatnak, de szerenként a mezőny első felében való elhelyezkedés reális lehet” – fogalmazott Deutsch-Lazsányi Erika.

Hangsúlyozta, a felnőtt együttes kéziszercsapatnál a tíz közé kerülés a cél, náluk az Európa Játékokra jutáshoz összetettben a legjobb nyolcban kell lenni.

 


Az Európa-bajnokság programja:

péntek:

  • Junior egyéni selejtező (karika, labda) 10.30
  • Felnőtt együttes kéziszercsapat selejtező (5 karika) 18.30

szombat:

  • Junior egyéni selejtező (csapat nélküliek, buzogány, szalag) 9.00
  • Csapatverseny-junior egyéni (buzogány, szalag), felnőtt együttes kéziszercsapat (2 kötél, 3 labda) 12.10

vasárnap:

  • Junior egyéni döntő (karika, labda) 10.00
  • Junior egyéni döntő (buzogány, szalag) 11.10
  • Felnőtt együttes kéziszercsapat döntő (5 karika) 12.30
  • Felnőtt együttes kéziszercsapat döntő (2 kötél, 3 labda) 13.15
  • Felnőtt egyéni top24 15.00

-MTI-