Ritka II. világháborús tankot emeltek ki egy lengyel folyóból

Varsó, 2012. október 26., péntek (MTI) – II. világháborús brit vagy kanadai gyártású, a Vörös Hadsereg által használt Valentine IX típusú tank egyedi példányát emelték ki Lengyelország központi részében a Warta folyóból – olvasható pénteken a lodz.naszemiasto.pl helyi híreket publikáló hírportálon.

A média értesülései szerint a Valentine IX típusú katonai járműveknek csak néhány példánya maradt fenn a világon, de a lengyelországi az egyetlen, amely hadműveletekben is részt vett.

A harckocsit valószínűleg 1945 januárjában nyelték el a hullámok, amikor a befagyott Warta folyót az azonos nevű város közelében próbálta átlépni, és beszakadt alatta a jég.

Szakértők szerint a 1943-as gyártású tank jó állapotban van. Ezt bizonyítja, hogy a kiemeléskor a lánctalpai forogtak. A lengyelországi példányt valószínűleg három év alatt sikerül felújítani és üzemképes állapotba hozni.

A Valentine IX típusú katonai jármű angol tervezésű, alacsony gyártási költségű könnyű tank. Feladata a gyalogság támogatása volt.

– MTI –