Ritka Betegségek Világnapja szombaton

Szombaton lesz a Ritka Betegségek Világnapja. Minden olyan kór, amely kétezer ember közül csupán egynél fordul elõ, ritka betegségnek tekinthetõ. Jelenleg 8000 különbözõ ritka megbetegedést tartanak számon a világban, amelyek idehaza a számítások szerint legalább 800 ezer embernek okoznak problémákat – mondta a Független Hírügynökségnek Románné Hegybíró Zsuzsanna, az MPS társaság alelnöke. A szombati fõvárosi rendezvényen az érintettek és érdekvédelmi szervezeteik mutatkoznak be a Vajdahunyad várban.

Az Unió és Magyarország is kiemelten kezeli a ritka betegségeket az utóbbi években, így idehaza is egyre több szakember és intézmény nyújt segítséget az érintetteknek. A legnagyobb probléma, hogy sok esetben nem tudják az orvosok beazonosítani a kórt, illetve nem tudják kezelni a betegséget. A számítások szerint egyébként legalább 800 ezer embert érinthet a nagyjából 8000 ritka betegség valamelyike Magyarországon. Van olyan, amit csupán egyetlen embernél diagnosztizáltak, de olyan is, amit 500 beteg esetében sikerült azonosítani.

A szombati fõvárosi rendezvényen az érintettek és érdekvédelmi szervezeteik mutatkoznak be a Vajdahunyad várban. Az érdeklõdõk, illetve azok, akik azt gyanítják, maguk is ritka betegségben szenvednek, választ kaphatnak kérdéseikre, ezen felül a szakemberek elirányítják õket azokba az egészségügyi intézményekbe, ahol az orvosok speciálisan foglalkoznak ritka betegségekkel – tette hozzá.