Riporterolimpia Nyíregyházán

Riporterolimpia Nyíregyházán
Hatodik alkalommal rendezik meg a Reporters’ Europe Cup versenyt Nyíregyházán. A nemzetközi televíziós csoportok idén április 26-a és 29-e között mérik össze tudásukat. A beharangozó tájékoztatót csütörtökön tartották Budapesten.

Az idei programról Bolyáki Attila beszélt, akinek neve összefonódott az általa alapított televíziós alkotók versenyével. A “Régiókért Alapítvány” elnökeként öt alkalommal szervezett olyan fesztivált és találkozót, ahol a jelentkezők 3 fős csapatokban a helyszínen kisorsolt témákban készítenek filmet. Utoljára 2005-ben, a kultúra témakörében 14 ország riporterei 31 (angol nyelvű) filmet készítettek. Bolyáki Attila szerint ebben az évben valószínűleg az idegenforgalom-turizmus témát járják majd körbe a tévés stábok.

Az idei versenyre 15 ország 21 közszolgálati televízióját várják a rendezők, hazánkat a Magyar Televízió Híradójának csapata képviseli. 2005-ben az MTV Debreceni Regionális Stúdiójának csapata nyerte meg a versenyt. 2007-től a Reporters Europe Cup az EBU évente megrendezésre kerülő szakmai tréning programjának lett a része a nyíregyházi fesztivál.

Az 54 ország 74 közszolgálati tévéjét tömörítő és a világ legnagyobb tévészövetségének számító Európai Műsorszolgáltatók Egyesületének (EBU) tagjai naponta 640 millió emberhez juttatják el műsoraikat, így a verseny alatt készített legjobb filmeket is. A tájékoztatón részt vett Boris Bergant az EBU elnöke is, aki a versenyen a zsűri elnökeként fogja értékelni a tévés csapatok produkcióit. “A cél az alkotók versenyén túl, hogy minden évben megemlékezzenek azokról a riporterekről, kollégákról, akik életüket adták a hírekért” – mondta Boris Bergant.