Helyi közélet

2011.09.22. 17:01

Elmaradt bérükért demonstrálnak az AES dolgozói Budapesten

Kazincbarcika, Tiszapalkonya, Budapest - A követség és az AES irodája elé vonulnak a hőerőművek dolgozói, hogy helyzetükre irányítsák a figyelmet.

Kazincbarcika, Tiszapalkonya, Budapest - A követség és az AES irodája elé vonulnak a hőerőművek dolgozói, hogy helyzetükre irányítsák a figyelmet.

Berentéről kettő, Tiszapalkonyáról egy busz szállítja pénteken Budapestre az AES Borsodi Energetikai Kft. azon dolgozóit, akik hónapok óta esedékes munkabérükért és más elmaradt juttatásaikért kívánnak demonstrálni az AES budapesti irodája, majd az amerikai nagykövetség előtt.

Mint már arról korábban beszámoltunk, ez év márciusában az AES bejelentette, hogy felfüggeszti a berentei erőműve működését, majd adásvételi szerződést írt alá a Civis Capital Ingatlanfejlesztő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt-vel az AES Borsodi Energetikai Kft. teljes tulajdonjogának átruházásáról.

Mivel a cég beszállítóival, a dolgozóival és más hitelezőivel szemben fennálló tartozását nem tudta időre teljesíteni, májusban csődvédelmet kért maga ellen – vagyis a bíróság más döntéséig az AES-t ideiglenes fizetési haladék illette meg. Az AES a beszállítói tartozásai egy részét kifizette, de dolgozóinak több mint negyed éve tartozik a bérükkel.

Tóth Lajos szakszervezeti megbízott munkatársunknak elmondta, hallani lehetett olyan hangokat, hogy a palkonyai erőműből négy kazánt értékesít a cég, és az ebből befolyó összegből 15-éig teljes mértékben kifizeti még állományban lévő dolgozói bérét, de ez a mai napig nem történt meg. Mivel a dolgozókat most már otthonaik elvesztésének réme is fenyegeti – fizetés híján ők sem tudták teljesíteni a bankokkal szemben fennálló fizetési kötelezettségüket –, az utcára vonulnak, hogy helyzetükre felhívják a figyelmet.

Időközben lejárt az negyven napos határidő is, amíg a Magyar Energia Hivatalnak véleményeznie kell a Civis Capital és az AES között megkötött szerződést, de mint Tóth Lajos elmondta, ennek eredményéről sem kaptak semmilyen információt. A fiatalabb dolgozók közül többen már megelégelték a huzavonát, és máshol – főleg külföldön – kerestek munkát, de akik évtizedek óta az AES-nél dolgoznak, csapdába kerültek: ha önszántukból távoznak, elveszítik az őket megillető végkielégítést, ha maradnak, felkopik az álluk. A demonstráció eredményére holnapi számunkban visszatérünk.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában