Rio 2016 – ÁNTSZ: két évvel ezelőttiek a szuperbaktériummal fertőzött riói minták

Budapest – Több mint két évvel ezelőtt vettek mintát a szuperbaktériummal fertőzött riói strandokon, azóta nincs olyan információ, amely szerint előfordultak volna fertőzések az ottaniak körében – közölte az Állami Népegészségügyi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden az MTI-vel.

A hivatal arra reagált, hogy több riói hírportál június 10-i információja szerint számos antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuberbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói 2013 és 2014 szeptembere között a brazil nagyváros öt strandján – köztük a Copacabanán és az Ipanemán – vett tengervízmintákban.

A közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy a mintavétel több mint két évvel ezelőtt történt, és azóta nincs olyan információ, amely szerint előfordultak volna fertőzések a mintavétel helyén tartózkodók körében.

Az ÁNTSZ a külföldi társszervezetekkel együttműködve folyamatosan figyelemmel követi az ilyen esetek előfordulását, különös tekintettel a közelgő riói olimpiai játékokra – hangsúlyozták.

Tájékoztatásuk szerint az antibiotikumrezisztens baktériumok terjedése közegészségügyi kockázatot jelent, ahogyan a szóban forgó baktériumé is, de ezek elsősorban kórházi körülmények között okoznak súlyos fertőzéseket, különösen az immunsérült vagy krónikus betegségekben szenvedő pácienseknél.

A hivatal ismertetése szerint az ellenálló baktériumok kialakulása összefügg a helytelen és túlzott antibiotikumalkalmazással. Az erről szóló ismertető letölthető az Országos Epidemiológiai Központ honlapjáról (www.oek.hu), az Aktuális témák/Multirezisztens ML menüpontból.

– MTI –