Riksán menekültek a londoni terroristák

Biciklis riksán menekült el egy sikertelen terrorakciót követően a brit főváros szórakozó negyedéből 2007 júniusában az a két férfi, aki napokkal később egy égő terepjáróval próbált behajtani a glasgow-i repülőtérre, derült ki Bilal Abdulla és Mohammed Asha bírósági meghallgatásán pénteken Londonban.

A sikertelen londoni diszkós támadás állítólagos kitervelői, Bilal Abdulla és az azóta elhunyt Kafeel Ahmed riksán távozott a helyszínről, miután két autóba nagy mennyiségű benzinből, gázpalackokból és szegekből összeállított pokolgépet rejtettek el a Picadilly Circus környékén, London központjában.

Az egyik bombát egy bár kidobóemberei fedezték fel, és rendőrök hatástalanították azt. A második pokolgépet kicsit később találták meg, nem messze az elsőtől. Az autók azért nem robbantak fel, mert a gyújtómechanizmus nem működött. A közelben lévő diszkóban, amely feltehetőleg a merényletkísérlet célpontja volt, több mint 500-an tartózkodtak azon az éjszakán.

Miután sikerült feltűnés nélkül elhajtaniuk két bérelt riksájukon a Picadilly-ről, a két férfi Glasgow-ba utazott. Útközben csatlakozott hozzájuk a jelenleg szintén vádlott Mohammed Asha is, akit a rendőrök az akció vezetésével gyanúsítanak.

Abdullah és Ahmed megérkezésük másnapján egy terepjáróval megpróbáltak behajtani Glasgow repülőterének főépületébe. Az autó kigyulladt, Ahmed súlyosan megégett és egy hónap múlva belehalt sérüléseibe, Abdullát a helyszínen elfogták.

Az incidenst követően a repülőtéren káosz és pánik tört ki. Az év legforgalmasabb napján az épületet percek alatt evakuálták, a környéket lezárták, minden járatot töröltek.

Bírósági meghallgatásán a 29 éves Dr Abdulla és a 27 éves Dr Asha tagadta, hogy emberölés és robbantás céljával szövetkeztek volna.

A tárgyalás folytatódik.