“Ricsi, te vagy a remény, a műsor fecsegőposzátája”

Akt.:
Ricsi elvarázsolta a zsűri tagjait és a nézőket is
Ricsi elvarázsolta a zsűri tagjait és a nézőket is - © Fotó: RTL
Igrici – Az igrici Mata Ricsi kalandos úton, de bejutott az X-Faktor élő műsorába. Az énekes tehetségkutató zsűrije reménységnek és fecsegőposzátának nevezte a 15 éves fiút, aki tehetségét már korábban is bizonyította. Ricsi valóban reményt adhat a szerény körülmények között élő családjának és minden hasonló sorsú fiatalnak.


– Ricsi a mi családunkban valóságos csoda. Negyedik gyermekünkként született, de hamarabb a vártnál, 1 kiló 14 dekával. Aztán lefogyott 97 dekára, úgy volt, hogy meg sem marad, de az Isten azt akarta, hogy éljen, és kijelölte neki az utat, az éneklést – fogalmaz Mata Ernő, aki annak a Mata Ricsinek az édesapja, akiről pár éve több cikket is írtunk. Hiszen akkor ő volt az egyik gyerekeknek szóló tehetséggondozó műsornak, Az ének iskolájának az egyik nagy felfedezettje. Most pedig, 15 évesen már a felnőtt versenyzőkkel méri össze tehetségét, ott van az X-Faktor élő műsorában.

Amikor a fiam hazajött a mentorházból, nagyon el volt keseredve. Mata Ernő

Szenvedett

Az is kisebb csodának számít, ahogy Ricsi idáig jutott. Mentora fájó szívvel ugyan, de hazaküldte a mentorházból. Azonban az egyik versenyzőt ki kellett zárni a versenyből, így került a helyére Ricsi, akiért személyesen ment el Igricibe mentora, Puskás Peti.

– Amikor a fiam hazajött a mentorházból, nagyon el volt keseredve. Két-három hétig nem is énekelt, pedig ez nagy szó, mert neki az élete az éneklés. Láttam rajta, hogy szenved, de végül úriember módjára elviselte a vereséget – meséli az édesapa. Majd folytatja: Bizonyára sokan nem tudják, de Ricsinek nincs énektanára, vagy olyan angoltanára, aki a dalok szövegében segítene, nem foglalkozik vele senki. Teljesen egyedül készült a tehetségkutató válogatóira. Múlt év decemberében kellett jelentkezni, tavasszal rendezték a válogatókat. Ricsi szépen továbbjutott mindegyikről, mindenütt azt mondták, hogy nagyon tehetséges, bár már sokan ismerik őt az előző műsorból. Neki nincs más lehetősége, csak a zene. Hazajön az iskolából, ebédel, és aztán egész nap énekel. Ha leckét ír, akkor is énekel, ha fát hoz be az udvarról akkor is, de fürdés közben is. Van, hogy este 8-kor beül a fürdőkádba, és 11-ig ott énekel. Az anyja megy érte, hogy „Ricsi, gyere már ki, mert belefagysz a vízbe”. Néha én is dorgálom a fiamat, hogy Ricsi, hagyd már abba, mert ez a sok éneklés idegesítő – sorolja az édesapa, harag persze nincs a hangjában, rendkívül büszke a fiára.

Nem felejti

De aztán volt nagy meglepetés, amikor Puskás Peti megjelent a Mata család szerényke kis házának ajtajában. Először el sem hitték, hogy ilyen történhet. Nem sok ideje volt Ricsinek, hogy felkészüljön az első élő előadásra. Azóta Budapesten van. Nem tudtunk vele beszélni, mert mint az édesapa mondta, egész nap tanulnak. Nemcsak az új dalokat és a koreográfiát, hanem angol- és beszédórára is járnak. Ha van egy kis ideje, akkor ő hívja a szüleit.

Ernő megemlíti azt is, hogy fiának Oláh Gergő a példaképe, mert ő is szegény sorból küzdötte fel magát a tehetsége és a szorgalma által.

– Szokta is mondogatni Ricsi, hogy ha sikerül ismert énekessé válnia, akkor se fogja soha elfelejteni, hogy honnan jött. Szerintem az egyszerűségéért, az őszinteségéért és a kedvességéért szeretik őt az emberek – véli az édesapa.

Négy gyerek

Aztán kérdezzük a családról, hiszen korábban arról is írtunk, hogy szerény körülmények között laknak. Nem tudják rossz állapotban lévő házukat felújítani, sokszor a számlák kifizetésére sincs pénz. Megtudjuk, Ernő a nyári időszakban szezonmunkákat vállalt, de télen nincs ilyen. Felesége most a közfoglalkoztatásban dolgozik.

Ricsinek van három nagyobb testvére. Ketten tanfolyamra járnak, a 17 éves fiú pedig otthon van, segít az otthoni munkákban. Ricsi 8. osztályba jár, a tanulás nem az erőssége. Most igazoltan hiányzik az iskolából, a tehetségkutató után pedig tanárai segítségével pótolja majd be a tananyagot.

„Neked itt van a helyed!”

Ricsi szombati szereplését természetesen a zsűri tagjai nem hagyták szó nélkül. ByeAlex úgy értékelte produkcióját: „Te valami olyasmi vagy, amit úgy hívnak, hogy remény! Te vagy a műsor fecsegőposzátája, és az emberek ezért szeretnek annyira.” Tóth Gabi szerint is Ricsi óriási tehetség. Laci a könnyeivel küszködött a produkciója alatt, majd kijelentette: neki itt van a helye az X-Faktorban.

– Hegyi Erika –


Meg akarta ütni Mata Ricsit a kizárt x-faktoros Petics Kristóf?

Meg akarta ütni Mata Ricsit a kizárt x-faktoros Petics Kristóf?

Budapest, Újfehértó – Újabb durva részlet derült ki az újfehértói Petics Kristófról, akit rendhagyó módon botrányos viselkedése miatt azelőtt zártak ki az X-Faktorból, mielőtt még az élő adásba kerülhetett volna. A fiú, aki verekedésbe keveredett egy szórakozóhelyen – mint kiderült – a helyére került Ricsit is meg akarta ütni.