Ricky Martin élete

Ricky Martin élete
2005-ben újult erővel tért vissza “Life” című új albumával újrahangszerelt, friss hangzással, zenei skáláját kibővítve a latin popon túl hip-hop beattel és world-beattel.

Ennek első eredménye az “I Don’t Care” című dal.

Az album egy részét Kairóban rögzítették, így közel-keleti hatások is érezhetőek a hangzásvilágon, különösen a címadó dalban és az első kislemezen (“I Don’t Care”), melybe Fat Joe és Amerie visz néhány rap és R&B-elemet. Ezenkívül a Black Eyed Peas-ből ismert will.i.am segített Martinnak elmerülni a reggae világában is, mely a “Drop It On Me” dalban testet is öltött. A latin szívtipró tehát egy az eddigieknél is sokkal komolyabb, kidolgozottabb anyaggal tért vissza – ez a “Life” című album!

“Maria” című átütő sikerű dala után 1999 februárjában a világ 187 országában több mint egymilliárd tévénéző kísérte figyelemmel a 41. Grammy Awards-ot, melyen Ricky előadta a “The Cup Of Life” című dalt. Az énekes “La Copa de la Vida” című kislemeze volt az 1998-as franciaországi futball világbajnokság hivatalos dala, mely több mint 30 országban lett #1 sláger. Ugyanaznap este Ricky latin albuma, a “Vuelve” megnyerte a legjobb latin pop produkcióért járó Grammy-díjat.

Világhírű karrierjével és több mint 70 millió eladott albummal Ricky Martin nem egy hétköznapi név. Ő egy jelenség! Több mint egy évtizedig Ricky óriási sztár volt az Egyesült Államokon kívül, aztán a már említett Grammy-fellépéssel nemzetközi szupersztárrá vált. “Ricky Martin” című angol nyelvű albuma 15,2 millió, a “Sound Loaded” pedig 4,2 millió példányban kelt el világszerte. Sokáig sorolhatnánk, hány kislemezsikert könyvelhet el, és hány turnén vett részt a világ majdnem minden országában.

Az új album

Ricky Martin új nagylemeze, a “Life” Ricky Martin első angol nyelvű kiadványa a 2000-es “Sound Loaded” óta. A lemez létrehozásában páratlan producerekkel dolgozott együtt: Scott Storch (Beyoncé), Sean Garrett, will.i.am (Black Eyed Peas), Luny Toons (Reggaeton), The Matrix (Avril Lavigne) és Billy Mann (Sting). A lemez megjelenésének alkalmából Ricky egy több állomásból álló promóciós körúton vesz részt, mely erőteljes tévé-, rádió- és nyomtatott sajtóreklámokat foglal magában.

A nagy várakozások elé néző CD egy új multikulturális zenei irányt ígér, melyet az énekes közelmúltban tett utazásai ihlettek Indiába, Egyiptomba, Brazíliába és a Karib-szigeteken. Martin a legtöbb dal megírásában és magában a lemezkészítésben is aktív szerepet vállalt. Az “I Don’t Care” az első kislemez, melyet Sean Garrett és Scott Storch írt, és nagy sikervárományos az albumon szereplő angol és spanyol nyelvű verziója egyaránt. Az album megjelenését egy óriási világturné fogja követni elsőként novemberben Latin-Amerikában, a következő év első felében az USA-ban, majd 2006-2007 folyamán a világ számos pontján. A várt érdeklődést milliókban lehet csak kifejezni.

Az első track, az “I Don’t Care” az amerikai klubokban már robbant, és hamar az egyik legjelentősebb popsikerré nőtte ki magát szerte a világon. Ennek bizonyítéka, hogy a dal jelenleg Európa 48. legkedveltebb rádiós slágere. Az új album minél sikeresebb fogadtatásának érdekében a dalt a klubokra koncentrálva indították el, a rádiók csak ezután következtek. Ricky a nyár folyamán 12 amerikai klubban tett látogatást, majd a rádiók is megkapták a single promóciós példányát. Ez a terv olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a DJ-k által addigra már befuttatott dalt rögtön játszani kezdték a főbb állomások Miamiban, New Yorkban és Los Angelesben. Ekkor már a track angol és spanyol verziójának számos remixe is napvilágot látott többek között reggae és dance stílusban.

A videoklipet Diane Martel rendezte, melynek 1 perces változata az MTV Video Music Awards-on is megjelent Miamiban. A VIVA is kiemelten játssza a dalt: jelenleg B kategóriában forog az “I Don’t Care” a magyar zenetévén, s legutóbb a VIVA Chart Show 9. helyezettje volt a felvétel.