Richter: engedélyezték a cariprazine forgalmazását az Egyesült Államokban

Akt.:
Budapest, 2015. szeptember 18., péntek (MTI) – A Richter Gedeon és partnere, az Allergan csütörtökön megkapta az amerikai gyógyszerügyi hivatal engedélyét a cariprazine hatóanyagú kapszulák forgalmazására – jelentette be a magyar gyógyszergyár pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Richter várakozása szerint a gyógyszer 2016 első negyedévében kerülhet forgalomba az Amerikai Egyesült Államokban.

A Vraylar (cariprazine) nevű szer a skizofrénia, illetve az egyes típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére szolgál.

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a szer a jövő év első negyedévében valószínűleg már elérhető lesz az amerikai betegek számára. A forgalomra vonatkozóan azonban egyelőre nem közöl becslést a cég.

Hozzátette, hogy az európai törzskönyvezési kérelmet 2016 első negyedévében tervezi beadni a Richter. Amennyiben a készítmény megkapja a jóváhagyást az európai gyógyszerügyi hatóságtól, úgy legkorábban 2017 második negyedévében kerülhet forgalomba.

A szert a Richter kutatói fedezték fel, majd a magyar cég közösen fejlesztette az Actavis gyógyszeripari vállalattal (jelenleg Allergan), illetve adta át neki az Egyesült Államok és Kanada területére szóló az értékesítési jogokat.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a cég kutatási tevékenységének jelentős eredménye a forgalombahozatali engedély. Annak ellenére, hogy a piacon számos készítmény van már jelen ezen betegségek kezelésére, még mindig létezik kielégítetlen terápiás igény – tette hozzá.

A KBC Equitas MTI-hez eljuttatott elemzése szerint az engedély mintegy 609 forinttal is növelheti a társaság részvényeinek reális értékét.

A Richter részvényei pénteken 167 forinttal, csaknem 3,9 százalékkal drágultak, 4474 forintig nőtt az árfolyamuk délelőtt az engedély hírére. A papír árfolyama az utóbbi néhány napban is emelkedett, mivel a piac már számított a bejelentésre. Múlt pénteken még 4232 forintot értek a társaság papírjai.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s