Richter: a biotechnológia kitörési pont lehet a következő években

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) – A biotechnológia a Richter számra kitörési pont lehet a következő években – mondta Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója kedden az Országgyűlés innovációs és fejlesztési eseti bizottságában.

 

A cégvezető továbblépési lehetőséget lát a kínai és az indiai piacon is, illetve Latin-Amerikában. Hozzátette, hogy az Európán kívüli piacokon az államközi kapcsolatok fejlesztése jelentős támogatást jelenthet a cég számára a terjeszkedésben. Mint mondta, Nyugat-Európa felé elengedhetetlen a nyitás, hiszen a gyógyszeriparban ma már minden előírás európai, az Amerikai Egyesült Államokban viszont nagyon nehéz a cégnek megvetnie a lábát.

Mindezek mellett Bogsch Erik fontosnak tartja azt is, hogy a vállalatnál megmaradjon az eredeti kutatás. Kifejtette, hogy az eredeti készítmények gyártásának ugyan nagy a kockázata, a cég jövője szempontjából azonban fontos, egyrészt a gondolkodás, a kreativitás fenntartása miatt, másrészt ha egy eredeti molekula sikeres, akkor megtérül a befektetés.

A biotechnológiai vonalon egyelőre a bioszimiláris készítmények gyártására lát reális esélyt a Richter vezérigazgatója. Ezek a generikus készítményekhez hasonló, vagyis nem eredeti fejlesztésű termékek. Bogsch Erik nemzetgazdasági szempontból is fontosnak nevezte, hogy legyen hazai bázisa a biológiailag hasonló gyógyszerek gyártásának. Kifejtette, hogy Magyarországon a gyógyszertámogatás több mint 20 százaléka, mintegy 60 milliárd forint most is a biológiai készítményekre fordítódik. A Richter által gyártott ilyen termékeken a támogatás felét lehet majd megtakarítani, vagy ha úgy tetszik, kétszer annyi beteget lehet ellátni ugyanannyi pénzből.

Az akvizíciókra vonatkozó képviselői kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta: a Richter elsősorban terméket szeretne vásárolni, nem pedig céget, a gyógyszeripar ereje ugyanis a termékportfólióban van. A Richter elsősorban nőgyógyászati készítményekkel – ami a társaság legerősebb területe – szeretné tovább bővíteni palettáját, konkrét célpontja azonban jelenleg nincsen.

A Richter Debrecenben most átadott új biotechnológiai üzeméről Bogsch Erik elmondta, hogy az üzem nemzetközi viszonylatban megfelelő kapacitással rendelkezik, és emlőssejtek felhasználásával a legkorszerűbb biotechnológiai termékeket képes előállítani. Ebben az évben klinikai vizsgálati mintákat állít elő, piacra kerülő termék gyártása várhatóan 2014-től indul.